Psykologens tips: Så mår du bättre när höstmörkret kommer

Gör november till en festmånad, är ett av tipsen från Uppsalapsykologen Caroline Erkers, som varje år ser en ökad andel patienter som söker hjälp för nedstämdhet den här tiden på året.

Enligt psykologen Caroline Erkers påverkas 25 procent av svenskarna kliniskt med nedstämdhetssymptom på grund av mörkret.

Enligt psykologen Caroline Erkers påverkas 25 procent av svenskarna kliniskt med nedstämdhetssymptom på grund av mörkret.

Foto: Åsa Karlsson

Uppsala2024-11-02 20:00

Nyheten i korthet

  • Uppsalapsykologen Caroline Erkers ger råd om hur man kan hantera nedstämdhet under höstmörkret, en tid då hon ser en ökning av patienter som söker hjälp för detta.
  • Erkers förklarar att bristen på solljus under hösten och vintern kan leda till nedstämdhet och föreslår att man tar promenader på lunchen, håller rutiner, undviker negativa tankefällor och är så aktiv som möjligt på dagarna.
  • Hon föreslår också att man planerar in roliga aktiviteter regelbundet, särskilt under höst- och vintermånaderna, för att motverka nedstämdhet.

– Den här tiden på året går hjärnan in i zombieläge, vi är inte helt vakna på dagarna och vi sover sämre på nätterna, säger Caroline Erkers.

Hon är legitimerad psykolog och vd på Svea KBT i Uppsala, och har noterat att fler söker sig till mottagningen för nedstämdhetssymptom under just november och januari. 

– I december verkar det bli lite bättre för då har vi julen och ledigheten som lyser upp, säger hon.

Den årstidsbundna nedstämdheten på hösten drabbar betydligt fler än de som blir kliniskt deprimerade, just på grund av att våra hjärnor får mindre solljus. 

undefined
Caroline Erkers är legitimerad psykolog och vd på Svea KBT i Uppsala, och ser att fler söker sig till mottagningen för nedstämdhetssymptom under november.

– Solljus stimulerar vakendelen av hjärnan av serotonin och den typen av hormoner som får oss bli pigga och må bra. När vakendelen har varit stimulerad länge blir det lättare att kicka igång sömncentrum.

Detta är också förklaringen till att vi blir trötta, sover sämre och känner oss nedstämda under den mörka årstiden. Men det finns flera konkreta saker att göra för att må bättre.

1. Tanka solljus 

– Ta en promenad på lunchen eller bara sitt och jobba vid ett fönster. Se till att få det där ljuset en stund varje dag. Om du ska träna, gör det gärna ute dagtid om det är möjligt. 

undefined
Träning på regelbundna tider och gärna i dagsljus är en av nycklarna till att klara höstdeppen. Arkivbild från Uppsala marathon 2024.

 2. Ha rutiner

– Rutiner är det första man brukar tappa när man känner sig deppig. Man kanske äter mycket godis för att pigga upp sig själv lite. Då kanske man äter sen middag för att man inte är så hungrig och så går man och lägger sig senare och blir trött dagen därpå så att man inte orkar träna, och då mår man sämre, säger Caroline Erkers. 

Om man däremot äter och sover på bestämda tider och planerar in träning som gör en piggare kommer man in i en positiv spiral och mår bättre.

undefined
Viljan att pigga upp sig själv med socker kan vara stor när livet känns svårt, men för att må bra på lång sikt är träning, bra mat och sömnrutiner det som funkar.

3. Undvik tankefällor som får dig att må sämre

– Övergeneralisering är ett vanligt misstag våra hjärnor gör. Man tror då att den känsla som jag har nu, den kommer att vara för evigt. Jag mår dåligt och är ensam och det kommer aldrig att bli bra. Men vintern tar slut och våren kommer. Ett bra tips kan vara att skriva ett brev i maj till dig själv som du läser i november där det står att du faktiskt mådde bättre.

undefined
Att kura ihop i soffan på dagtid för att man känner sig trött och ledsen har direkt negativ inverkan på vårt mående.

4. Var så vaken du bara kan dagtid

– Det är lätt att man vill dra på sig mjukisbyxorna och sjunka ner i soffan så fort man kommer hem från jobbet, och så ligger man där framför tv:n i fem timmar och får svårt att sova när det väl är dags. 

För att hålla nedstämdheten på replängds avstånd bör man enligt Caroline Erkers i stället vara så aktiv man kan på dagarna. Planera in att träffa människor man tycker om, träna och ta promenader, så att man blir ordentligt trött när det är dags att sjunka ner framför tv:n.

undefined
En middag med någon du tycker mycket om kan räcka för att bryta en lång period av mörka tankar.

5. Planera in roliga saker

Glädje och nedstämdhet blir lätt självgenererande. När man mår bra planerar man in roliga aktiviteter som får en att må bättre och tvärtom isolerar man sig lätt när man mår dåligt.

– Ett felslut vi ofta gör är att vi planerar in mest roliga saker på sommaren. Men det är på höst och vinter vi behöver det som mest. Så mitt tips är att varje månad planera in en stor rolig grej som en konsert eller en fest. Varje vecka ska man planera in en mellanstor rolig grej som en middag med kompisar eller ett biobesök. Och varje dag se till att ha en trevlig stund om dagen. Det kan vara tio minuter med en podd man gillar eller att köpa en latte. Det får inte gå flera veckor innan det händer något kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!