Här är stans sämsta luft

Smuts och farliga partiklar yr omkring i stadsluften. City har kartlagt vilka gator du bör undvika för en ren promenad.

Hanna Cardell, 22 år, läser juridik, Uppsala. - Jag bor ungefär i hörnet Vaksalagatan/Väderkvarnsgatan. Det blir mycket smuts på balkongen av alla utsläpp från biltrafiken här. Men jag oroar mig inte så mycket över luftföroreningar.

Hanna Cardell, 22 år, läser juridik, Uppsala. - Jag bor ungefär i hörnet Vaksalagatan/Väderkvarnsgatan. Det blir mycket smuts på balkongen av alla utsläpp från biltrafiken här. Men jag oroar mig inte så mycket över luftföroreningar.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2009-05-08 06:00
Uppsalas stadsluft är inte den friskaste. Partiklar och gaser från trafiken i centrum virvlar runt instängda mellan stadshusen. Studier har visat att föroreningar kan leda till sämre immunförsvar och högre risk för såväl cancer som lung- och hjärt-kärlsjukdomar. Barn och äldre är extra känsliga.
Kommunen håller koll på utsläppen av bland annat kvävedioxid och partiklar på olika platser. Det görs dels genom en mätstation på Kungsgatan, dels genom olika beräkningar. Och vissa områden i stan är värre än andra.
- Vi kan se att två gator överskrider gränsvärdena för inandningsbara partiklar, på 50 mikrogram per kubikmeter luft och dygn. Nu på våren är dock halterna extra höga, i samband med att bilar fortfarande har dubbdäck samt på grund av uppvirvling av gatusand, säger Christer Solander på kommunens miljökontor.

Han menar att det är svårt att gradera den ena gatan som värre än den andra. Men en värsting är helt klart den smala och stundtals hårt trafikerade Övre Slottsgatan. Kvarteren är för korta för att man ska kunna göra riktigt säkra beräkningar, men partikelhalterna uppskattas ändå till att gå över gränsvärdena.
Kungsgatan, som länge stämplats som en av de mest förorenade gatorna i centrala Uppsala, är också en lortig lufthistoria. Mätstationen visar ofta på partikelhalter över gränsvärdena. Därtill ligger flera gator på gränsen till att ha för höga partikelhalter. Väderkvarnsgatan är en av dem, precis som Vaksalagatan och Luthagsesplanaden.

Tack vare effektivare rening på bilar och minskade utsläpp från andra håll har luftkvaliteten i svenska tätorter överlag blivit mycket bättre de senaste decennierna. Samma gäller för Uppsala. Men sedan 2000-talets början har förbättringen stagnerat, enligt Christer Solander.
- Värdena för luftföroreningar i Uppsala har varit i stort sett samma de senaste åren, säger Christer Solander och syftar på mätningar som gjorts sedan 2002.

Boven bakom föroreningarna är nästan uteslutande trafiken i centrum. Att undvika dubbdäck, som lättare river upp beläggningsbitar från vägen ut i luften, är ett sätt att få ner partikelhalten i stadsluften. Hastighetsbegränsningar är ett annat sätt att minska föroreningarna som kommunen diskuterar.
- Det kan vara en idé. Tester och undersökningar visar att det kan minska utsläppen, säger Christer Solander.
Farlig procent
En procent av vår luft är inte kväv- eller syrgas. Här samlas i stället kväveoxider, kolväten, marknära ozon, svaveldioxid, metaller och växthusgaser, som skadar både hälsa och miljö. Partiklar finns också. De mäts i PM10 och får inte överskrida 50 mikrogram per kubikmeter luft i mer än 35 dagar per år. Partiklarna består, förutom av slitagerester från trafiken, främst av sulfater, nitrater, organiska ämnen och sot.
Utsläppen av luftföroreningar i Sverige har minskat mellan 1995 och 2007. Svaveldioxid med 51 procent, kvävedioxid med 38 procent, flyktiga organiska ämnen med 28 procent och partiklar med 17 procent. Däremot kan man se att halterna av exempelvis marknära ozon har ökat något i vår region.
Källor: Naturvårdsverket, Uppsala kommun, Stockholm och Uppsala läns luftvårdsförbund.

Så här kan du bidra till bättre luft:
Cykla mer
Åka kollektivt
Gå med i bilpool
Undvika att åka bil genom centrum
Använda dubbfria vinterdäck
Använda motorvärmare när det är under 10 grader
Inte köra på tomgång
Serva bilen regelbundet
Sänka hastigheten
Källa: Uppsala kommun

Så farliga är utsläppen:
Det finns säkra samband mellan luftföroreningar och sämre hälsa, även i låga halter. Man har sett att de som vistas mycket där luften är smutsig oftare drabbas av problem med luftvägarna. Att bo vid en väg med mycket trafik ökar också risken för hjärtinfarkt eller lungcancer. De flesta blir dock inte alls sjuka eller riskerar att dö av luftföroreningar. Barn och äldre är dock mer känsliga för att andas in föroreningarna.
Källa: Stockholm och Uppsala läns luftvårdsförbund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om