Här är stadsdelarna där det bor flest politiker

Var lokalpolitiker bor kan spela roll för besluten de fattar. UNT har kartlagt vilka stadsdelar som kan komma att representeras efter valet.

City, Luthagen och Kungsängen – Uppsalapolitikernas favoritområden att själva bo i.

City, Luthagen och Kungsängen – Uppsalapolitikernas favoritområden att själva bo i.

Foto: UNT Arkiv

Uppsala2022-09-06 05:00

En studie från 2021 visar att det kan vara en fördel att bo nära en kommunpolitiker – i alla fall om man ogillar byggstök, nedstängda skolor och liknande. Enligt forskarna, som jämfört svenska lokalpolitikers beslut med områdena de bor i, tyder studiens resultat på att kommunpolitiker tenderar att skydda sina egna kvarter från "local public bads".

Så var bor då de som tar över makten i Uppsala efter valet?

UNT har undersökt var politikerna som står på valsedlarna inför kommande mandatperiod bor. Resultatet har avgränsats till de partier som i dag sitter i kommunfullmäktige. Antalet mandat partierna har i fullmäktige i dag har också fått avgöra hur många personer från varje parti som kommit med i kartläggningen.  

Se kartan och zooma in på din stadsdel här (klicka på markörerna för att se vilket parti som avses):

De allra flesta bor i centrala Uppsala – som i centrum, Luthagen och Kungsängen. En handfull bor längre ut på landsbygden. Endast en person berörs direkt av planerna för sydöstra stadsdelarna, det vill säga bor i Bergsbrunna, Nåntuna eller Sävja.    

Det är också enbart en politiker från UNT:s urval som bor i de delar av Uppsala som polisen klassar som utsatta.  

Enligt en kartläggning av Sveriges radio, bor "väldigt få" av Sveriges politiker i de socioekonomiskt mest utsatta områdena. Det är ett problem, enligt statsvetaren Anders Broman. "Vi är ju en representativ demokrati och tanken är ju att man ska representera befolkningen och vara ett slags tvärsnitt av befolkningen", säger han till SR.   

Kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L) ser ingen risk att politikerna i kommunfullmäktige påverkar beslut som rör deras egna bostadsområden. I hennes eget parti anses man "lite jävig" om man själv bor i det område som diskuteras, berättar hon.

Däremot anser hon att det är viktigt att olika områden i Uppsala representeras i fullmäktige.

– På samma sätt som att vi behöver både män och kvinnor, människor födda i Sverige och utlandsfödda. I en demokrati vill man att de folkvalda representerar befolkningen. Jag tror säkert att alla som sitter i kommunfullmäktige är bra personer, problemet är om det aldrig kommer politiker från våra segregerade områden.   

undefined
Eva Edwardsson (L), kommunfullmäktiges ordförande.

Ett tänkbart hinder kan vara att alla inte känner till möjligheten att påverka politiskt, enligt Edwardsson. 

– Egentligen är det ju enkelt att bli lokalpolitiker, alla som engagerar sig har möjlighet att påverka. Det som behövs är att gå med i ett parti och att man är med på möten och diskuterar. Det är ett problem om människor med viss socioekonomisk situation inte vet om den möjligheten.        

Men samtidigt som representation är viktigt får det inte bli identitetspolitik, säger hon.                

– Det är problematiskt om man säger att bara den som bor i Gottsunda kan representera Gottsunda. Då går det för långt. Men om vissa inte alls är representerade finns risk att den beslutande församlingen glömmer bort deras verklighet.    

undefined
Robin Kronvall (M), kommunfullmäktigeledamot.

Kommunfullmäktigeledamot Robin Kronvall (M) har just flyttat från Sävja ut till Skölsta. Han tror inte att hans hemort påverkar honom som politiker, och säger att det inte är något han märkt av hos andra under sina "20 år i politiken".    

– Man tänker på Uppsala som en helhet, säger han.  

Men även om han inte tror att politikernas bostadsområden påverkar besluten i kommunfullmäktige, tror han att det kan vara positivt om olika stadsdelar representeras.    

– Jag tror att det mer handlar om att man får en bra lokalkännedom och får reda på vad folk som bor i ett område tycker. All demokrati utgår ju från lokala frågor, så det kan vara viktigt att vi politiker har viss utspridning. Är det en fråga som handlar om Sävja till exempel, så kan det vara bra om vi har politiker som bor där.  

undefined
Charles Pylad (MP); ledamot i kommunfullmäktige.

Miljöpartisten Charles Pylad står inte på partiets kommunlista i år, men har suttit som kommunfullmäktigeledamot den nuvarande mandatperioden (2018-2022). Han bor i södra Sävja och påverkas personligen av planerna för sydöstra staden.

– Jag har utsikt mot skog från min balkong, men i framtiden kommer det vara stadskvarter där med spårvägssträckning inom 100-200 meter från min bostad. Men det har inte påverkat min syn på planerna för sydöstra staden. Det viktiga är att det blir en bra helhet. Det är lika viktigt för mig oavsett om det planeras byggnation där jag bor eller i andra områden i kommunen.    

Svensk studie

En svensk studie publicerad hos University of Nottingham visade bland annat att det var svårare att få igenom bygglovsansökningar för flerfamiljshus i områden där politiker bor.

Forskarna drog slutsatsen att lokalpolitiker tenderar att "skydda" sina områden från lokala "bads", det vill säga byggstök och annat som kan vara störande eller negativt för området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!