Här är skolelever inte välkomna
Eleverna på Eriksbergsskolan i Uppsala är portade från flera affärer kring Västertorg under skoltid. Affärsinnehavarna anser att elever snattat och stört ordningen så mycket att både personal och kunder känt obehag.
Eleverna Moa Kiander, Kristina Bååth, Daniel Zidén och Anton Lundqvist tillåts inte handla i affärerna kring Västertorg.
Foto: Pelle Johansson
- Vi tycker inte det är roligt att göra så här, men i dagsläget ser vi ingen annan lösning, säger Irene Lindgren som tillsammans med Mikael Lindgren driver Hemköp vid Västertorg.
Enligt dem känner många kunder stort obehag när eleverna kommer in i stora gäng, varav mycket få handlar något. De tillägger att Konsum haft samma problem.
- Ungdomarna respekterar inte oss, det har blivit munhuggeri framför kunder och vi har sett att de snattat. Därtill är det ett stort arbetsmiljöproblem för personalen, menar Mikael Lindgren och kassörskan Fanny Gustafsson kan bekräfta bilden.
- De är många, skriker och är högljudda i kassakön. För mig i kassan blir det också väldigt stressigt och svårt att hålla koll om någon stoppar på sig saker olovligt. Sedan störs många gamla och blir nervösa när de ska betala, säger hon.
83-åriga Ruth Andreasson bor i närheten och besöker ofta Västertorgs butiker. Hon har märkt att det brukar vara många unga i butiken.
- Det har inte påverkat mig, men jag kan tänka mig att en del reagerat, säger hon.
Efter samråd med Eriksbergsskolan tog Hemköpsbutiken beslut om att helt enkelt förbjuda eleverna att komma in i butiken under skoltid.
Bland de Eriksbergselever som UNT pratat med finns en förståelse för problemet. Men den åtgärd butikerna nu vidtagit är för drastisk, anser de.
- Affärerna borde varnat bättre innan de gör så här, så kanske det inte hade gått så långt, säger Moa Kiander som går i åttan på Eriksbergsskolan och får medhåll av sina klasskamrater. Den här formen av förbud är kollektiv bestraffning, menar de. De flesta bråkar inte eller snattar.
- Man borde kunna peka ut dem som inte sköter sig i stället för att stoppa alla, säger Kristina Bååth.
Enligt eleverna är en anledning till att man söker sig till Västertorg på rasterna att skolan inte har någon egen kafeteria.
- Om man inte tycker om lunchen kanske man måste handla något att äta, så man orkar eftermiddagen. Det borde finnas en kafeteria, där man bara kan sitta på rasterna. Där de kanske säljer fika eller någon banan, säger Anton Lundqvist.
Staffan Frisk är biträdande rektor på Eriksbergsskolan, som i samband med butikernas beslut om att utestänga elever skickade hem information till föräldrarna. Han menar att problemet med elever som uppehåller sig kring Västertorg har funnits länge och accelererat något på senare tid.
- Vi har tidigare vädjat till och pratat med eleverna om detta, men inte fått något gensvar. Vi har ju ingen möjlighet att låsa in eleverna, men ser helst att de stannar på skolan under skoltid, säger Staffan Frisk.
Att någon kafeteria i dag inte finns på skolan beror enligt Staffan Frisk främst på lokalbrist. Men att eleverna går till Västertorg för att de vill handla något att äta går att lösa på andra sätt, menar han.
- Om de inte gillar morgondagens lunch kan de planera att ta med sig frukt eller liknande hemifrån och äta på skolan, säger Staffan Frisk.
Förbudet för Eriksbergsskolans elever att besöka Hemköp på skoltid kommer i första hand hålla i sig terminen ut, enligt ägarna.
- Sedan får vi, eller de själva, utvärdera vad som ska hända, säger Iréne Lindgren.
Enligt Uppsala kommuns skolchef Per Petterson är förbudet ovanligt och det inträffade tråkigt.
- Jag har aldrig hört talas om något liknande förut. Grundtanken är ju att eleverna inte ska lämna skolgården under skoltid, men det är upp till varje skola att sätta sina egna ordningsregler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!