Här är regionens nota för materialkrisen

46,2 miljoner kronor är regionernas krav för kostnader i samband med fjolårets materialkris. Apotekstjänst avvisar kravet.

Apotekstjänsts vd Örjan Frid avvisar kraven från Varuförsörjningen.

Apotekstjänsts vd Örjan Frid avvisar kraven från Varuförsörjningen.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2020-09-24 10:00

Materialkrisen i slutet av förra året har nu hamnat i skuggan av de problem som covid-19 skapat i vården. Men tvisten mellan Varuförsörjningen och Apotekstjänst är ännu inte avgjord.

Varuförsörjningsnämnden har presenterat sina krav på ersättning för Apotekstjänst. Sammanlagt begär de fem regioner som samarbetat om upphandlingen 46,2 miljoner kronor av Apotekstjänst. Av regionerna är det Region Uppsala som kräver i särklass mest pengar, 24,1 miljoner kronor. Region Örebro har det näst största kravet på 7,8 miljoner kronor.

Kravet handlar om kostnader som uppstod när Apotekstjänst inte kunde leverera förbrukningsartiklar som beställts. De största posterna rör personalkostnader för merarbete, kostnader för inställda operationer samt viten för försenade och uteblivna leveranser.

Beloppet man kräver i ersättning är tio gånger högre än de 4 miljoner kronor årligen som Varuförsörjningen räknade med att tjäna på att teckna avtal med Apotekstjänst jämfört med konkurrerande anbud. 

Apotekstjänst avvisar ersättningskraven. Tidigare har Apotekstjänst också sagt att de i sin tur kommer att ställa krav på regionerna för brister i beställningssystemets databas.

–Vi delar inte uppfattningen som Varuförsörjningen ger uttryck för. Vi kommer att redogöra för vår inställning vid ett möte med dem. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Örjan Frid, vd för Apotekstjänst.

I brevet till Apotekstjänst framgår det att Varuförsörjningen är väl medveten om att Apotekstjänst tänker ställa motkrav. Samtidigt hoppas man kunna diskutera sig fram till en uppgörelse med hänsyn till att Apotekstjänst, främst under arbetet kring pandemin, "agerat professionellt och kraftigt förbättrat sin tredjepartslogistik".

Enligt Tommy Levinsson (S), vice ordförande i varuförsörjningsnämnden har Apotekstjänst dock ännu inte återkommit med förslag på ett datum för ett möte.

Problemen med leveranser av förbrukningsmaterial till vården uppstod nästan omedelbart när Apotekstjänst tog över uppdraget den 1 oktober 2019. Konsekvenserna blev stora och hundratals operationer fick ställas in. Avtalet med Apotekstjänst löper fram till hösten 2023.

De utredningar som har gjorts visar att både Apotekstjänst och Varuförsörjningen underskattade utmaningarna som bytet av leverantör innebar. Regionfullmäktige valde att inte bevilja varuförsörjningsnämnden ansvarsfrihet till följd av materialkrisen.

Karta: Apotekstjänst AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!