Miljöpartiet går starkt framåt i Uppsala

Miljöpartiets framgångar i EU-valet har delvis ritat om den politiska kartan i Uppsala. Miljöpartiet blev det största partiet i 49 av Uppsalas 152 valdistrikt.

Pelle Stertman är förvånad att Miljöpartiet blev största parti i Norby. "Jag visste att de är stora, men inte så stora", säger han.

Pelle Stertman är förvånad att Miljöpartiet blev största parti i Norby. "Jag visste att de är stora, men inte så stora", säger han.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2024-06-10 19:47

Redan vid tidigare val har Miljöpartiet skördat stora framgångar i Uppsalas studentområden. Studentstaden och södra Flogsta är fortfarande partiets allra starkaste fäste i Uppsala. Men i årets EU-val blev MP även det klart största partiet även i bland annat Eriksberg, Luthagen, Ulleråker och Norby.Bland de boende i några av områdena är det också klimatfrågan som dominerar som förklaring till framgångarna för Miljöpartiet.

 – I princip alla unga människor känner att miljöfrågan är den viktigaste frågan. Även för mig är den viktigast. Klimatkrisen måste lösas nu, säger Alva Fährlin, som bor på Rackarberget.

undefined
Frank Sterner säger att det var både väntat och glädjande att Miljöpartiet blev störst i Norby. "Det finns ett stort engagemang i klimat- och miljöfrågor här", säger han.

Frank Sterner som bor i Norby tillhör en annan generation, men även för honom är klimatfrågan central.

– Att klimat- och miljöfrågan är så pass mycket större i EU-sammanhang tror jag är avgörande. Men jag tror också att det finns ett stort engagemang för klimat- och miljöfrågan i området här, säger han.

Jörgen Magnusson som bor i Eriksberg är nöjd med resultatet. Han tror att stadsbyggnadsfrågorna kan ha varit avgörande också.

– Det finns en grupp som är väldigt aktiva och jobbar mot utbyggnaden av Eriksberg. Så vitt jag vet är det många miljöpartister. De stängde tidigare av vägen och ordande så att paddorna och grodorna kunde komma ned i dammarna utan att bli överkörda, säger han.

Tittar man på det preliminära resultatet i hela kommunen är Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu i princip jämnstora som de två största partierna. Det skiljde bara 530 röster, eller motsvarande 0,5 procentenheter, mellan de båda partierna i söndagens preliminära rösträkning. Då återstår omkring 3 000 sena förtidsröster som kommer att räknas under onsdagen.

Att väljarna även i traditionellt borgerliga områden som Norby, där Moderaterna och Liberalerna tidigare haft sina starka fästen, nu i stor utsträckning röstat på Miljöpartiet tror Anders Westholm, professor emeritus i statsvetenskap, beror på miljöfrågornas ställning i EU.

– En hel del av klimatpolitiken och miljöpolitiken ligger på EU-nivå. Och eftersom EU-valet inte har betydelse för regeringsbildningen ser man inget problem i att avvika från det borgerliga blocket i just de här valen, säger Anders Westholm.

undefined
Anders Westholm, statsvetare, tror att borgerliga väljare kan vara mer benägna att rösta på andra partier i EU-valet när regeringsmakten inte står på spel.

När klimatministern Romina Pourmokhtari ska försvara regeringens klimatpolitik säger hon att väljarna inte vill ha skarpare åtgärder för att minska utsläppen. Varför har väljarna röstat annorlunda nu?

– Regeringen har utsatts för hård kritik på just det miljöpolitiska området från alla möjliga håll. Det är sannolikt att det har effekt inte minst i det här valet nu.

Liberalerna och Centerpartiet är två borgerliga partier med högre profil i klimatfrågan, varför har inte de gynnats på samma sätt som MP?

– Jag skulle tro att det har att göra med att Miljöpartiet anses trovärdigare i just miljöfrågorna än vad de partierna gör.

Tror du att det kommer att hålla i sig till nästa val om två år?

– Det är svårt att spekulera om det. Det kan se helt annorlunda ut om två år. I det förra valet hamnade säkerhets- och försvarspolitiken i fokus. Det hade man alls inte kunnat förutse två år tidigare, säger Anders Westholm.

Linda Eskilsson (MP) kommunalråd säger att klimatfrågan varit avgörande.

– Vi tror att fler har fått upp ögonen för klimatet.

Varför är det bara i EU-valet det får effekt?

– Jag hoppas att det kan hålla i sig till de övriga valen i framtiden, säger Linda Eskilsson.

Här är MP störst

I dessa valdistrikt var Miljöpartiet det största partiet.

Valdistrikt: Andel röster för MP

Studentstaden - Rackarberget: 37,60%

Studentstaden - Studentvägen: 36,20%

Flogsta södra - Ekeby södra: 34,50%

Studentstaden - Observatoriet: 34,30%

Eriksberg - Håga: 33,70%

Ultuna - Ulleråker - Polacksbacken: 33,70%

Flogsta västra: 32,30%

Kapellgärdet - Kantorsgatan: 31,80%

Ulleråker södra: 31,80%

Fjärdingen - Sankt Johannes: 31,60%

Luthagen - Prästgårdsgatan: 31,60%

Eriksberg - Västertorg: 31,30%

Eriksberg - Sommarro: 31,20%

Eriksberg östra: 30,80%

Luthagen östra: 30,80%

Norby västra: 30,60%

Valsätra norra: 30,00%

Rosendal - Siegbahnsparken: 29,60%

Luthagen sydvästra: 29,10%

Kåbo östra: 29,00%

Berthåga - Flogsta Flogstavallen: 27,90%

Luthagen - Tiundaskolan: 27,50%

Rosendal östra: 26,60%

Fålhagen - Almtuna: 26,40%

Kapellgärdet - Djäknegatan: 26,10%

Sunnersta östra: 26,10%

Luthagen - Eriksdal: 25,90%

Fjärdingen - Odinslund: 25,40%

Luthagen centrala: 24,70%

Norby östra: 24,50%

Rosendal västra: 24,40%

Svartbäcken nedre: 24,40%

Bäcklösa: 24,00%

Höganäs östra: 23,90%

Kapellgärdet - Väktargatan: 23,50%

Svartbäcken - Fyrishov: 23,30%

Luthagen-Mimmi Ekholms plats-Hällby: 23,20%

Husbyborg - Börjetull: 23,10%

Gamla Gottsunda - Vårdsätra: 22,50%

Svartbäcken norra: 22,50%

Fålhagen - S:t Göransplan: 22,30%

Kåbo västra - Kungsgärdet: 21,60%

Dalby - Uppsala Näs - Västeråker: 21,40%

Fålhagen - Östra Station: 21,40%

Fålhagen södra - Boländerna: 21,40%

Höganäs västra: 21,20%

Kungsängen nordöstra: 21,00%

Gamla Uppsala - Yrsaparken: 20,60%

Funbo - Marielund: 20,40%

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!