Om- och tillbyggnaden av Almtunaskolan i Fålhagen lades på is 2021, det har UNT berättat om. Men nu väntas islossning.
– Vi har bara det finstilta kvar sedan hoppas jag att den omarbetade detaljplanen för skolbygget kan skickas ut för granskning innan sommaren, säger Linus Pettersson, planhandläggare på kommunen.
Planerna fick bakläxa i Mark- och miljödomstolen 2021 på grund av olika formaliafel.
Hösten 2023 flyttade de 550 eleverna på Almtunaskolan till nybyggda Brantingskolan. Sedan dess står Almtuna tom och har under perioder varit tillhåll för både hemlösa och vandaler.
– Det har varit en del skadegörelse. Bland annat fönsterkross, så nu är fönstren på bottenvåningen igensatta med plywoodskivor, säger Bo Thorell, på Skolfastigheter som projektleder bygget.
Om han får gissa så tror han att byggstarten kan ske tidigast hösten 2025.
I den gissningen ingår att grannarna sannolikt kommer att överklaga den idrottshall som planeras att byggas på en grusplan mellan skolan och Österängens IP. Redan i det första samrådet, kom synpunkter på att idrottshallen skulle bli för hög och ligga för nära bostäderna.
De boende i två bostadsrättsföreningar på Oxelgatan såg framför sig en elva meter hög vägg omedelbart utanför fönstren. De överklagade detaljplanen 2021, med hänvisning till att såväl elever som grannar skulle påverkas negativt av utbyggnaden.
De invände också mot att flera ändringar gjorts i planen efter den sista remissomgången. Och det tog skruv.
Mark- och miljödomstolen slog fast att ändringarna av bland annat markanvändningen var så stora att planen borde gått ut på ny remiss. Domstolen upphävde därför detaljplanen.
– Nu har vi bantat ner idrottshallen storleksmässigt. Den blir lika hög, men ytan är mindre, och våra skuggstudier visar att de som bor i husen intill enbart kommer att tappa den tidiga morgonsolen, säger Linus Pettersson, som påpekar att planen inte antagits av politikerna ännu.
Byggnaden där kök och matsal ligger i dag ska rivas och en ny modern skolbyggnad ska uppföras istället.
Men själva huvudbyggnaden, en tegelskapelse från 50-talet som bär Uppsalaarkitekten Gunnar Leches stämpel, måste bevaras. Lite av en utmaning för dagens byggare.
– Vi ska försöka anpassa byggnaden till dagens pedagogik. Här finns en del halvplan, som begränsar oss och vi måste få till brandsäkerheten, inte helt lätt i ett äldre hus. På väggarna i trapphuset finns också mosaiker som ska bevaras, säger Bo Thorell.
Under de snart tre år som gått har kommunen bland annat jobbat med platsmarksundersökningar för att få till fungerande lagfarter inför byggstarten. Och bantat hela projektet.
Från början skulle skolan byggas om för att rymma 840 elever. Men eftersom det gått flera år sedan det beslutet togs har nya elevprognoser bantat planerna. Nu vill kommunen bygga en skola för 630 elever, det ska räcka.
– Det finns flera faktorer som påverkar prognoserna, bland annat barnafödande, bostadsbyggande och skolval, men vår bedömning nu är att behovet kommer täckas och att vi har en beredskap för ett förändrat behov, säger Kajsa Trädgårdh, fastighetschef med bland annat ansvar för utbildningslokaler.
Detaljplanen för Almtunaskolan kan tillåta mer än 630 elever om behoven ändras. Dessutom finns planer för att bygga ut Årstaskolan, men än så länge är inga beslut fattade. 2025 öppnar också nybyggda Kvarngärdesskolan med högstadium.