Polis åtalad för övervåld – åklagarens starka kort: vittnets film

Enligt en polis i Uppsala var en person så utåtagerande att han måste handfängslas. Men ett vittne filmade ingripandet och där framkom en annan bild av vad som egentligen hände.

Händelsen i arresten uppdagades av en slump. I förhöret om ingripandet på Svartbäcksgatan nämnde polisstudenten vad hon sett i arresten, vilket ledde till åtal mot polisen.

Händelsen i arresten uppdagades av en slump. I förhöret om ingripandet på Svartbäcksgatan nämnde polisstudenten vad hon sett i arresten, vilket ledde till åtal mot polisen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2024-07-24 06:30

En aprildag i fjol tyckte en 29-årig Uppsalabo att en polisbil på Svartbäcksgatan blockerade trafiken. Han hamnade i diskussion med en polis som då drog ner honom på gatan och satte på honom handfängsel. Mannen kördes sedan till en annan del av Uppsala där han fick lämna polisbilen.

undefined
29-åringen greps på Svartbäcksgatan i Uppsala. Han fördes iväg i polisbilen, försedd med handfängsel och släpptes av i Norby.

En vän till 29-åringen som såg ingripandet har sagt i förhör att polisen var våldsam utan anledning, att 29-åringen skrek av smärta och ropade att polisen höll på att bryta hans arm.

På plats var även en polisstudent som uppgett att stämningen mellan 29-åringen och polisen var uppjagad. Enligt polisstudenten brottade polisen plötsligt ner 29-åringen, vilket ska ha skett utan att hon sett att mannen agerat fysiskt.

29-åringen gjorde en anmälan om misshandel mot polismannen som därefter kallades till förhör. I förhöret säger polisen att 29-åringen var "extremt upprörd" och gjorde yviga rörelser med händerna. Polisen kände sig så otrygg att han var tvungen att använda handfängsel för att värna sin säkerhet.

undefined
Ärendet med den åtalade Uppsalapolisen har utretts av en specialenhet inom Åklagarmyndigheten som handlägger brottsmisstankar mot poliser.

Men det visade sig att 29-åringens vän hade filmat händelsen och den spelades upp under förhöret med polisen. Där framkommer en bild som skiljer sig från polisens version. Enligt polisen hade 29-åringen skrikit hysteriskt men förhörsledaren konstaterar att mannen i stället gång på gång ber att få veta vad han gjort för fel som lett till gripandet.

Alldeles efter ingripandet skrev polisen en rapport där han uppgav att mannen var "oerhört utåtagerande" och gjorde våldsamt motstånd. Under förhöret, efter att ha tittat på filmen, kommenterar förhörsledaren: "Ja, när man ser på filmen så ser det inte ut som han gör speciellt mycket där innan han åker ner på backen" och polisen får frågan vad det våldsamma motståndet egentligen bestod av. 

undefined
I sin rapport från ingripandet på Svartbäcksgatan skrev polisen att 29-åringen var utagerande och skrek hysteriskt. Enligt åklagaren stämmer det inte med filmen och polisen påstås därför sakna trovärdighet.

Polismannen svarar då att hans upplevelse var att mannen gjorde motstånd och menar att filmen kanske inte fångat hela händelseförloppet. Utredningen ledde till att polisen åtalades för att ha använt "obefogat och oförsvarligt" våld.

Till saken hör även att polisen strax efter ingripandet anmälde 29-åringen för våldsamt motstånd. I anmälan står det att mannen var "fysiskt utåtagerande med sina armar i syfte att störa polisen i deras myndighetsutövning". 

undefined
"Vi kan se att han ligger väldigt stilla här". Så säger förhörsledaren om filmen från när 29-åringen grips och som enligt vittnen var våldsamt från den åtalade polisens sida.

Åklagaren hävdar att polisen egentligen inte alls misstänkte 29-åringen för våldsamt motstånd. Enligt åtalet har polismannen efter händelsen i själva verket insett att han riskerade att bli anmäld av 29-åringen. För att förekomma det påstås polisen ha skrivit in osanna uppgifter i den anmälan han gjorde. Det polisen uppgett i sin anmälan om ingripandet är enligt åklagaren "oförenligt" med vad som syns på filmen.

Polisen är åtalad för ytterligare en händelse. Samma dag som ingripandet på Svartbäcksgatan grep polisen en man som misstänktes vara drogpåverkad.

undefined
29-åringen skrek av smärta när polisen tryckte upp armen bakom hans rygg och satte på handfängsel. I förhör säger polisen att åtgärden var "enligt rutin".

Polisstudenten, som var med även vid det tillfället, har uppgett i förhör att den drogpåverkade mannen placerades på en bänk i arresten. 

Mannen blev tillsagd att han inte fick lägga sig ner men gjorde det ändå och somnade till. Den aktuella polismannen drog upp mannen som då ska ha råkat komma åt polisens arm. Enligt polisstudenten tryckte polisen ner mannen på bänken så han kippade efter luft. Därefter slet han ner honom på golvet och satte på handfängsel som han klämde åt maximalt, enligt polisstudenten.

undefined
Händelsen i arresten uppdagades av en slump. I förhöret om ingripandet på Svartbäcksgatan nämnde polisstudenten vad hon sett i arresten, vilket ledde till åtal mot polisen.

Studenten berättar i förhör att hon blev mycket upprörd och tänkte: "Han gjorde ju ingenting". Polisen ska ha sagt till studenten att poliser måste i alla lägen visa vem som bestämmer. Det studenten upplevde som jobbigast var att mannen var så klen och liten, bara 166 centimeter lång, medan polisen var storvuxen.

undefined
Polisstudenten reagerade kraftig när mannen i arresten drogs ner på golvet och försågs med handfängsel. Hon har berättat i förhör att hon tänkte: "Men gud, vad är det som händer? Han gjorde ju ingenting".

Den gripne mannen från arresten har uppgett att han fick ont när polisen pressade hans ansikte mot golvet. Enligt egen uppgift frågade han varför polisen tryckte ner och satte handfängsel på honom. Svaret ska ha blivit: "Ha ingen attityd". Mannen påstår att han därefter blev så bryskt inputtad i en cell att han ramlade omkull.

Även i det här fallet åtalas polismannen för "obefogat och oförsvarligt" våld.

undefined
Rättegången mot den åtalade polisen hålls i Uppsala tingsrätt i augusti.

Den åtalade polisen förnekar brott. Angående ingripandet på Svartbäcksgatan har polisen sagt i förhör att 29-åringen var så upprörd att han för sin egen säkerhets skull var tvungen att lägga ner mannen på gatan och använda handfängsel.

Om händelsen i arresten har polisen uppgett att den drogpåverkade mannen smällde till honom. För att skydda en annan polis i lokalen beslöt han att använda handfängsel.

Polisen riskerar jobbet

Den utpekade polismannen i Uppsala är åtalad för två fall av tjänstefel. Personansvarsnämnden vid Polismyndigheten skriver i ett utlåtande att mycket talar för att den åtalade polisen kommer att förlora sin anställning om han döms för uppsåtligt tjänstefel. Om han däremot fälls enbart för oaktsamt tjänstefel kommer han att få behålla jobbet. 

Rättegången mot polismannen hålls i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!