Här är lokal råvara viktigast

På Stora Risten Fisk i Öregrund är ledorden hållbarhet och kvalitet. Här satsar man på lokalt fiskade råvaror och miljöcertifierade produkter före massproducerade stapelvaror och största möjliga marginal.

Hans Andersson

Hans Andersson

Foto: Linda Eliasson

Uppsala2011-03-28 14:07

– Egentligen är vi inte så intresserade av att växa och bli större. Vi är mycket mer intresserade av att bli bättre på det vi redan gör, säger Björn Eklund, som är vd för Stora Risten Fisk AB.
För att hitta till Stora Risten Fisk tar man Fyrskeppsvägen österut så långt det går ut ur Öregrund. Där vägen tar slut och vattnet tar vid ligger tre röda hus med vita knutar sammanfogade av trädäck och gemensamma väggar. Det är här, i den kompakta kontorsdelen, som vi möter Björn Eklund. Han bjuder oss på kaffe i det lilla fikarummet som ligger ovanpå tillverkningslokalen.
– Vi kanske hade kunnat spara en del pengar om vi flyttade till större och mer centrala lokaler närmare våra kunder i Uppsala och Stockholm. Men all vår personal är lokal och vi vill väldigt gärna ha kvar de som jobbar här i dag eftersom de är så duktiga. Allt får inte handla om priset, säger Björn Eklund med ett snett leende.

Den lokala kopplingen är viktig för företaget enligt Björn Eklund. Och att hålla liv i den fiskeindustri som finns kvar i Öregrundsområdet. De få fiskare som fortfarande bedriver sin verksamhet i Öregrund säljer en stor del av sin fångst direkt till Stora Risten Fisk.
– I så stor mån det går köper vi vår fisk från lokala fiskare, men det blir ändå en ganska liten del av vår totala produktion. På våren blir det strömming och fjällfisk när det är dags för den. Sen hoppas vi på att det ska bli torsk i år också. Förra året fick vi in tio ton torsk vilket inte är så mycket, men det är en början, säger Björn Eklund.

Torsken har varit en problematisk fisk i flera år och var på väg att helt försvinna på grund av överfiske. Men den håller nu på att göra en comeback, även i vattnen utanför Öregrund. Och Stora Risten Fisk har investerat i en torskrensningmaskin som de hoppas få användning för till sommaren.
– Men det är viktigt för oss att torsken fiskas på ett hållbart sätt. Båtarna får inte vara för stora och de får inte fiska för långt ifrån land. Dessutom vill vi bara ha fisk som överstiger storlekskraven med en ganska bred marginal. Fisk som har vuxit längre smakar bättre och eftersom den har hunnit yngla av sig minskar risken för överfiske, säger Björn Eklund.

Hållbarhet är ett uttalat mål för Stora Risten Fisk. Men kvalitet och kundkontakt är minst lika viktigt enligt Björn Eklund. På företagets hemsida kan man bland annat läsa att det går att ringa och lägga en beställning 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.
– Haha, ja, det stämmer kanske inte alla dagar men det är väldigt sällan som det inte är någon på plats här. Jag vet att vår kille i Stockholm tagit emot beställningar klockan fyra på natten vid flera tillfällen, säger Björn Eklund.
Det är den typ av service som enligt Björn Eklund är livsviktig för ett företag som inte kan konkurrera med större grossister på pris.
– Vi kan inte sänka våra priser så lågt och vi vill inte heller göra det. Vårt mål är istället att satsa på kundkontakt, hög kvalitet, miljöcertifiering och att växa på rätt ställen, säger Björn Eklund.

Det är en satsning som gett resultat. Vi följer med Björn Eklund ner i tillverkningslokalen som ligger i husets bottenvåning. Här nere sjunker temperaturen till något som liknar utomhustemperaturen, runt nollstrecket. Fisklukten är nästan överväldigande. Överallt ligger fisk förpackad i plast och frigolitlådor. En enorm maskin som liknar ett löpande band korsat med en skördetröska filear laxar i rasande fart.
– Årligen producerar vi runt 300–400 ton laxprodukter och ungefär lika stor mängd av andra fisksorter. All lax kommer från Norge och en stor del av den är odlad. Men vi köper råvaror från hela världen om det behövs, säger Björn Eklund.

Stora Risten Fisk framställer en uppsjö av produkter som säljs till främst livsmedelsbutiker, restauranger och andra grossister. Vakuumförpackade laxfiléer från Stora Risten Fisk finns att hitta i de flesta uppländska mataffärer. Och företaget har för bara några veckor sedan skrivit på ett exklusivt avtal med Uppsala kommun.
– Ja, vi har blivit det enda leverantören för hela Uppsala kommun och vi har tagit över en del av deras administration så att det ska bli lättare för de enskilda enheterna att beställa av oss. Ett sådant avtal ger oss som företag en hel del trygghet, säger Björn Eklund med ett leende.
Stora Risten Fisk har gått med vinst ända sedan Björn Eklund och hans pappa startade det för femton år sedan. Och visar inga tecken på att sluta göra det. Så det är helt i sin ordning att molnen delar på sig när vi lämnar de rödmålade husen bakom oss och solen åter skiner på Stora Risten Fisk.

FAKTA: STORA RISTEN FISK AB

Stora Risten Fisk AB startades 1996. Stora Risten Fisk är ett aktiebolag som ägs av Björn Eklund, Conny Hillbom, Marie Ljung och Svante Westerberg. Företaget döptes efter platsen där Björn Eklund själv kommer ifrån: Stora Risten, en ö med ett fåtal bofast som ligger i skärgården utanför Öregrund. Det var Björn Eklund som startade företaget 1996 tillsammans med sin far. Företaget har i dag 19 anställda och en omsättning på runt 60 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!