Ullfors är ett brukssamhälle tio kilometer söder om Tierp. Bruket var under flera århundraden en del av den norduppländska järnhanteringen som var den ledande i Sverige. Ullfors och övriga uppländska järnbruk bidrog till framväxten av ett mera industrialiserat Sverige och dagens tunga verkstadsindustri.
Mitt inne i samhället säljs nu den tidigare bruksdisponentens bostad och kontor.
– Disponenten var den som bestämde på bruket och det var till hans kontor som man gick och betalade hyran varje månad, säger Berit Rosenberg, skattmästare i Ullfors-Gruppen som vårdar ortens brukssarv.
I köpet ingår även fyra ladugårds- och ekonomibyggnader som byggdes mellan åren 1832 och 1856.
Hon berättar att hon bott i Ullfors hela livet och att hennes pappa jobbat i ladugården på den fastighet som nu säljs.
– Det här var lite av navet i brukets verksamhet under järnets storhetstid här, berättar Berit Rosenberg.
Det finns tydliga spår av historien i ladugårds- och ekonomibyggnaderna.
– Det är som att tiden stått stilla där – vindluckor och fönster finns kvar sedan husen byggdes, berättar Lina Edin fastighetsmäklare på Länsförsäkringar som har försäljningsuppdraget.
Från 1650-talet och fram till 1929 fungerade Ullfors som ett stångjärnsbruk.
Fastigheten har på senare tid använts framförallt som bond- och hästgård. Förutom bostadsbyggnad, ladugårds- och ekonomibyggnader ingår även 13 hektar jordbruksmark.
– Man har även haft getter och lamm på gården de senaste åren, förklarar Lina Edin.
Under 1700-talets slut ägde adelsmannen och kammarherren Charles De Geer Ullfors bruk. Trots kopplingen till kungahuset kritiserade han kungens planer på att inskränka adelns makt 1789. Detta gjorde att han fängslades och sattes i husarrest.
Förutom gården i Ullfors finns ett bostadshus i Bergsbrunna (ligger etta) liksom en villa utanför Björklinge med på Hemnets topplista för Uppsala län för vecka nio (26 februari - 3 mars).
En lägenhet i ett bostadshus på Geijersgatan som ägts av Olof Palmes mamma Elisabeth Palme fortsätter att locka. Huset ägdes under 30 år av Elisabeth Palme.
Till UNT har den ansvarige fastighetsmäklaren Christoffer Stalén Bardaxis sagt: "Det ryktas om att Olof Palme blev erbjuden den lägenhet som nu är till salu, men att han tackade nej för att den var för borgerlig".
Det aktuella huset var under många år även kontor till det stora Uppsalaföretaget S:t Eriks Betong.