Här är guldkajorna!

2012 års guldkajor har landat. Till jubel och glädjetjut!

Stationen, Guldkajan2012, David Åström, Lasse Svensson,

Stationen, Guldkajan2012, David Åström, Lasse Svensson,

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-02-01 09:04

Årets krog: VILLA ANNA

Motivering: ”Med närproducerat i fokus jobbar köket fram utomjordiska matupplevelser.”

Jubelrop ekar i köket på Villa Anna när Citys utsända överlämnar priset för årets krog.
– Det här var riktigt kul! utbrister kökschefen Markus Eriksson som säger att priset inte var väntat, trots att man vinner för tredje året i rad.
Han berättar att priset blir en bekräftelse på att man jobbar på i rätt riktning med att erbjuda en restaurangupplevelse som känns småskalig och personlig utan att bli strikt.
– Vi är ju nästan vana vid det här nu! säger Kim Lönnquist när det är dags att ställa upp för fotografering.
Nu väntar firande under dagen.
– Det kan nog till och med bli lite dans! säger Markus Eriksson.

Årets krog utses av krogpatrullen

Årets kafé: GÜNTHERSKA HOVKONDITORIET

Motivering: ”Güntherskas mäktiga utbud och mysiga miljö skänker kunglig glans till Uppsalas kaféliv.”

– Vi har alltså vunnit? Det trodde jag inte! utropar Matilda Landing och slår ihop händerna när det avslöjas att Günterska hovkonditoriet utsetts till Årets kafé.
Familjen Landing har varit bagare i fem generationer och driver flera kaféer i Uppsala. I våras tog man sig an Günterska.
– Det här är extremt roligt! Vi har jobbat så hårt det gångna året och det här känns som lön för mödan, säger Viktoria Landing som tar emot priset tillsammans med sina syskon Matilda Landing och Mattias Lindberg.
– Resten av familjen är i Lyon så vi får ringa och berätta och kanske fira med en kaffedrink! säger Mattias Lindberg.

Årets kafé utses av kafépatrullen

Årets nykomling: DRYCK

Motivering: ”Litet ställe med stort hjärta. Här känner sig varje gäst omhuldad av både mat- och dryckkunnande av högsta klass. ”

Till ytan sett är Dryck troligtvis den minsta nykomlingen någonsin men med en ny trerättersmeny varje vecka har de serverat runt 240 olika rätter under sitt första år.
– Det är ju varje krögares våta dröm att ha ett sådant här litet ställe som blir uppskattat. Det känns alltid som att man lagar mat i sitt eget vardagsrum och man får direkt feedback från gästerna, säger Håkan Apler.
Nyckeln till framgång beskrivs kort och gott som kärleken till mat och dryck.
– Eller Dryck och mat om man ska ta det i rätt ordning, påpekar Cemil Alparslan och skrattar.
– Nu får du sabrera en flaska champagne så vi får fira! utropar Håkan Apler.

Årets nykomling utses av krogpatrullen

Årets uteservering och årets bar: STATIONEN

Motivering årets uteservering: ”Med pålitligt häng också vid opålitligt väder fanns här en självklar mötesplats i sommarkvällen.”

Motivering årets bar: ”Med god stämning och en tillförlitlig drinktabell har Stationen gjort det SJ bara kan drömma om.”

Årets bästa uteservering tillhör Stationen. Restaurangchefen Jessica Vikström läser upp motiveringen för personalen som applåderar.
– Det här är jättekul! Det känns som att 2012 verkligen var vårt år, säger hon.
– Allt sitter ihop. Läget gör att folk kommer till uteserveringen men de skulle ju inte komma tillbaka om bara själva uteserveringen var bra, förklarar kocken Alfred Hellberg.

Stationens bardel London utses dessutom för andra året i rad till Årets bar.
– Förra året firade vi ingenting, säger Martin Andersson och försäkrar att det ska bli bättre på den fronten i år.
Under 2013 kommer Stationen fortsätta på samma bana, men samtidigt bli lite bättre. Den sista mars öppnar stans nu prisbelönta uteservering igen.

Årets uteservering utses av krogpatrullen
Årets bar utses av barpatrullen

Årets lunch: EDENBERGS

Motivering: ”Med en kombination av noggrannhet i köket och ståndsmässig elegans i matsalen höjde Edenbergs ribban för Uppsalas luncher.”

– Yes! utbrister köksmästaren Anders Törnquist och drar de flestas blickar till sig när han vänder på diplomet och ser att Edenbergs prisas för Årets lunch.
– Det här är jättekul. Vi som har haft ett uttalat mål att göra riktigt bra luncher, fortsätter han och möts av applåder när han höjer upp priset i luften och visar personalen.
Anders Törnquist berättar att man försökt skapa en riktigt bra helhetskrog, men lagt extra krut på just lunchen.
– Fy vad roligt! säger kökschefen Rikard Hallén när han får syn på priset.
Nästa år satsar Edenbergs på att ta hem pris i alla kategorier där möjligheten finns. Storslam helt enkelt.

Årets krog utses av krogpatrullen

Läsarnas favoritkrog: PEPPAR PEPPAR 

På Peppar Peppar är det inga förvånade blickar som möter Citys utsända.
– Jag gissar med 180 procent säkerhet att ni är här för att vi har blivit utsedda till läsarnas favoritkrog? frågar ägaren Saffet Caglar leende men ser ändå smått undrande ut.
Visst stämmer det, men det var en stentuff match i år. Peppar Peppar besegrade fjolårets segrare Lingon med endaste tre röster.
– Vi hade det ändå på känn! säger Saffet Caglar och skämtar om att ordningen nu är återställd när han visar upp väggen där restaurangens tre tidigare utmärkelser hänger.
Han säger att läsarna som röstat förväntar sig något av en vinnare och det kommer man åter igen försöka leverera.

Läsarnas favoritkrog har röstats fram av UNT:s läsare

Årets hederspris:
Lasse Svensson och David Åström, Svenssons krogar.

Motivering: Med säker hand har de skapat ett krogimperium som tar Uppsalaborna med på vidsträckta kulinariska äventyr. Genom genomarbetade koncept och ett starkt fokus på gästernas helhetsupplevelse har de under många år bidragit till att berika Uppsalas krogliv. Vi väntar med spänning på kommande äventyr!

Lasse Svensson och David Åström har varit aktiva i Uppsalas krogbransch i snart 22 år. Sitt framgångsrecept beskriver de som en kombination av gedigen erfarenhet och nytänkande.
– Vi är två helt olika personer som klarar av att hålla i hop och samarbeta. Det är vår styrka, säger Lasse Svensson.
Stabilt, långsiktigt och ständigt kreativt, så beskriver de själva hur Svenssons krogar, som innefattar verksamheter i Saluhallen, V-Dala-huset och inte minst Stationen, ser ut i dag.

– Många har nog glömt bort hur tråkigt det faktiskt var på den här fronten i början av 90-talet. Vi har alltid försökt vara så tidiga som möjligt och anamma koncept som vi stöter på runt om i världen. Det har hänt mycket under åren och hela kroglivet har tagits till en ny högre nivå, säger Lasse Svensson.
De har aldrig brist på nya projekt och under våren stundar öppnandet av Tavernan som totalrenoverats och sedan läggs fokus på att utveckla Saluhallen. Att de nu får juryns hederspris känns fint.
– Och just hedrande är väl ett väldigt bra ord, säger David Åström.

Årets hederspris utses av Guldkajejuryn
Lär känna hederspristagarna bättre i Möte med i söndagens UNT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om