UNT:s kartläggning av de största arbetsgivarnas friskvård visade att bara två av tio hade friskvårdstimme, alltså träning på betald arbetstid.
En arbetsgivare med betydligt färre anställda som verkligen tagit friskvårdstimmen på allvar är it-tjänstföretaget Gibon. Dagens pass är ett intensivt gruppass med både kondition, styrka och uthållighet i intervaller. Träningen sker på Mytraining i Boländerna där de har hyrt in sig i grupplokalen och tränas av PT:n Emma Johansson.
– Spela Dr Feelgood, ropar en deltagare.
Emma Johansson ser frågande ut och konstaterar att hon inte var född när låten kom 1994. Några sekunder senare dundrar Dr Feelgood ur högtalarna.
– Jag skulle säga att träningen är hälften av värdet och det sociala är hälften, säger Per-Erik Sundqvist mellan armhävningarna.
Han tränar fem till sex gånger i veckan och skulle träna även om det inte var på arbetstid, men han har genom träningen på jobbet fått med sig flera träningsovana kollegor till gymmet även efter arbetstid.
Tomas Bergman som är affärschef på Gibon har sett hur träningen förändrat relationerna på Gibon.
– I vårt jobb är det helt nödvändigt med samarbete. I allt vi gör, oavsett om det handlar om försäljning eller leveranser, måste vi jobba tillsammans. Och i och med att vi har den här träningen som nästan alla är med på behöver vi ingen teambuildning. Vi tränar ihop i stället för att gå på glödande kol, eller vad folk nu gör när de teambuildar.
Ett mål med träningen var också att sänka sjukfrånvaron, vilket de lyckats med. Sedan förra år har den sjunkit från fyra procent till knappt två procent. De har även ett friskvårdsbidrag på 3 000 kronor per år.
– Det finns inget tvång att träna. Däremot frågar vi när vi anställer vad folk har för fritidsintressen, för har man ett rikt liv utanför jobbet brukar man vara mer av en positiv kraft på jobbet också.
Ni tror inte på att leva för jobbet?
– Om man bara jobbar håller man sällan i längden. Vi vill ha hållbarhet i alla delar av livet hos våra medarbetare, säger Tomas Bergman.
Efter det svettiga passet berättar en av deltagarna, som visar sig vara Gibons vd Fredrik Nilsson, hur träning vände hans liv.
– Det var 2016 och jag gick igenom en svår tid. Då var det en styrelseordförande, en kraftgubbe, som sa att jag skulle följa med honom till gymmet. Jag gjorde det och måendet lättade efter ett tag. Det var då tanken föddes att vi måste ha träning på arbetstid.