UNT listar de dyraste och billigaste gymmen i Uppsala

Budgetgym för de med tunn plånbok och lyxgym för de som vill unna sig. UNT har kartlagt priserna på Uppsalas gym.

Simon Andersson som är platschef på Campus 1177 tror inte på höjda priser, utan på att få fler att komma och träna för att få ihop gymmets ekonomi.

Simon Andersson som är platschef på Campus 1177 tror inte på höjda priser, utan på att få fler att komma och träna för att få ihop gymmets ekonomi.

Foto: Privat

Uppsala2023-09-30 05:00

Enligt SCB stiger priset på tjänster med inflationen och en av de tjänster som ökat mest i pris är gym.

UNT har pratat med nio gym och gymkedjor i Uppsala och listar här de dyraste och de billigaste liksom hur de tacklar det ekonomiskt trängda läget.

1. Parsa Power: gym utan gruppträning som inte tillhör kedja.

Månadspris: 495 kronor, uppsägningstid tre månader. En avgift på 700 kronor tillkommer när man tecknar medlemskap.

undefined
Omid Parsa på gymmet Parsa Power vill ge kunderna ett lyxigt gym med mycket plats.

Omid Parsa på Parsa Power motiverar det lite högre priset som gör Parsa Power till det dyraste gymmet, med att det är ett exklusivt gym där de som tränar inte behöver köa på maskinerna.

– Vi höjde priserna från 395 kronor för några år sedan när vi renoverade. Men sen har vi inte känt att vi måste höja med lågkonjunkturen för vi måste ändå hålla i konkurrensen med de billiga gymmen.

2. Gymmet: Gymkedja i Boländerna utan gruppträning med stora ytor och utegym.

Månadspris: 445 kronor vid årskort, 545 kronor/månad vid tremånaderskort.

Gymmet har inte märkt av färre kunder men däremot höjda priser på allt från hyra till leasing av maskiner och städning. Vilket har gjort att de höjt priser både på alla produkter och på medlemskap.

undefined
Daniel Dahlqvist (till höger) som tillsammans med sin bror Mattias Dahlqvist (till vänster) startat gymmet Träningsbasen, satsar på kunder som är intresserade av att utvecklas inom sin träning.

3. Träningsbasen: Gym utan gruppträning som inte tillhör kedja.

Månadspris: 415 kronor vid årskort. Utan bindning 515 kronor. Studenter och pensionärer har 10 procent rabatt.

Daniel Dahlqvist som är delägare berättar att de höjde priset med 20 kronor i månaden i början på året, men det hade inte med inflationen att göra.

– Vi har valt att ligga lite över medelpriserna i Uppsala för att kunna erbjuda regelbundna workshops och event. Vi vill att folk ska träna hos oss för att vi är vi och inte för att vi är billiga.

undefined
Alva Borgvall är platsansvarig på Nordic Wellness i Luthagen som har höjt priset på ett av sina abonnemang på grund av konjunkturen.

4. Nordic Wellness: Gymkedja med gruppträning.

Månadspris: 399 kronor för ett gym, 499 kronor för hela regionen Uppsala plus Gävle (bindningstid två månader). Sverigekortet kostar 599 kronor och för det betalar studenter 329 kronor.

– Vi har bra tillströmning av kunder trots det ekonomiska läget. Våra höjda utgifter har vi kompenserat bland annat genom att ta hundra kronor mer för Sverigekortet än förra året, säger Alva Borgvall på Nordic Wellness i Luthagen.

undefined
Actic Uppsala Kraftkällan i Boländerna ligger i mellanklassen prismässigt med 15 procent rabatt för studenter.

5. Actic Gym: Gymkedja med gruppträning.

Månadspris: 449 kronor på ett gym och gruppträning, bara gym 429 kronor med årskort (utan bindningstid 50 kronor till). Studenter och pensionärer har 15 procent rabatt.

6. Campus 1477: Gym med gruppträning, en mängd olika sporter så som basket, klättring och fotboll.

Månadspris: 375 kronor, 295 kronor för studenter vid årskort. Utan bindningstid 475 och 395 kronor för studenter.

Simon Andersson som är platschef på Campus 1177 konstaterar att de haft samma priser sedan innan pandemin.

undefined
Simon Andersson som är platschef på Campus 1177 tror inte på höjda priser, utan på att få fler att komma och träna för att få ihop gymmets ekonomi.

– Vi ägs ju av studenterna och ska vara billiga. Nu har vi efter pandemi och lågkonjunktur färre medlemmar än vi brukar, och vi tror att det bästa sättet att få ordning på ekonomin är att se till att få fler medlemmar inte höja priser.

7. Life Arena: Gym i Årsta, tillhör inte kedja och har inte gruppträning.

Månadspris: 299 kronor vid årskort, 269 för studenter och pensionärer. Bindningsfritt 399 kronor.

Arenachef Leif Johansson berättar att de fått höjda utgifter med ungefär 10 procent men att de valt att inte lägga det på kunderna.

– Vi satsar på fler kunder i stället. Vi har inte höjt våra priser och vill inte ligga högre än vi gör eftersom det finns en konkurrens med billiga gym i stan.

undefined
Helena Hovstadius, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Uppsala, berättar att de fick 4 000 nya medlemmar i september jämfört med september förra året.

8. Friskis & Svettis: Ideell idrottsförening med gym med gruppträning.

Månadspris: 300 kronor vid årskort, student och pensionär 265. Bindningsfritt 450 och student 395. Plus medlemsavgift på 100 kronor per år.

Helena Hovstadius, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Uppsala har noterat ett ökat i medlemsantal jämfört med förra året men att fler väljer kort med kortare bindningstid för att ha en hög flexibilitet i det ekonomiska läget.

– Från och med 1 mars höjde vi våra kortpriser med 6 procent eftersom det ekonomiska läget har gett föreningen ökade hyres- och driftskostnader.

undefined
Fitness24Seven som har fyra gym i Uppsala är det billigaste alternativet för den som vill träna på gym.

9. Fitness24Seven: Dygnet runt-öppen gymkedja med gruppträning där medlemskap ger tillgång till alla gym i hela Sverige och världen.

Månadspris: 279 kronor och 249 kronor för studenter.

Uppsalas billigaste gym har höjt priset 20 kronor det senaste året.

– Vår vision som gym där att alla ska ha råd att gymma. Vi går med vinst men det har varit tufft efter pandemin. Då förlorade vi hälften av våra medlemmar och de har inte kommit tillbaka, säger Marcelo Fadda, platschef på Fitness24Seven Bangårdsgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!