– Det som sticker ut i vår rapport är att 54 procent av dem som svarat inom offentlig sektor säger att de har upplevt brist på arbetskraft. Det är den högsta siffran jag kunnat hitta när jag tittat tillbaka till åtminstone 2007, säger Therese Landerholm, utredare på Arbetsförmedlingen.
Annars är det inga stora förändringar i den nya upplag av rapporten "Jobbmöjligheter" som släpps två gånger per år. Liksom tidigare betonar man att det är viktigt att ha en utbildning i bagaget för att vara gångbar på arbetsmarknaden. Antalet lediga jobb där utbildningskraven inte är så höga fortsätter att minska.
Allra bäst möjligheter på arbetsmarknaden i Uppsala län har man med en attraktiv högskoleutbildning i bagaget. I den kategorin finns alla slags civilingenjörer, it-arkitekter, mjukvaru- och systemutvecklare, sjuksköterskor och grundskollärare, till exempel.
Bland skolorna är det framför allt i mindre kommuner och på landsbygden som det kan vara svårt att rekrytera lärare. Men stora elevkullar gör också att behovet är stort inom Uppsala tätort.
Tomas Rylander, rektor för Valsätraskolan och Ekuddenskolan i Uppsala, säger att han inför höstterminen hade 15 vakanser att fylla.
– Jag började arbetet med rekryteringen i april och den sista luckan var fylld i augusti. Det är ett arbete hela vägen in, kan man säga. Och även om vi har besatt alla tjänsterna med kompetenta personer så märkte jag att det inte var massor med ansökningar att välja mellan, säger han.
Enligt Tomas Rylander är det dock inte ovanligt att man får rekrytera lärare mitt i terminerna också.
– I dag fick jag en ny lucka att fylla då en lärare fått ett annat jobb för att arbeta med de nationella proven, säger han.
I flera år har det talas om behovet av att ersätta de stora årgångar som går i pension inom kommunerna. De pensioneringarna har pågått i några år nu. Och det börjar märkas ute i organisationerna.
– Den offentliga sektorn har en äldre arbetskraft än den privata. Och det har varit en längre period med ett minskat intresse för de här utbildningarna vilket skapar en brist, säger Therese Landerholm.
En paradox är att arbeten inom byggsektorn klassas som stora bristyrken. Men samtidigt är det svårt för dem som precis har gått ut gymnasiets byggutbildningar att få lärlingsplats, vilket krävs för att få jobb.