Här är de nya kvinnoyrkena

Arkitekt, jurist, läkare och tandläkare är de framtida kvinnoyrkena. Inom flera mansdominerade yrkesgrupper börjar kvinnorna ta större plats, men en helt könsbalanserad arbetsmarknad inom tjänstesektorn kommer inte att bli verklighet under vår livstid.

Mirja Nilsson, arkitekt på Arosgruppen, tror att kvinnor lockas till yrket för att det kombinerar kreativitet och teknik.

Mirja Nilsson, arkitekt på Arosgruppen, tror att kvinnor lockas till yrket för att det kombinerar kreativitet och teknik.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-02-12 11:16
På 1950-talet hade vissa yrken en särskilt auktoritet. Doktorn, prästen, kommunalrådet, översten, disponenten och läraren åtnjöt en särskild ställning i det svenska samhället. Samtliga var män.
På 50 år har flera av yrkesgrupperna blivit mer könsbalanserade - och statusen har sjunkit. Men att nya kvinnoyrken automatiskt får lägre status är inte nödvändigtvis sant. Det finns ingen forskning som tyder på att det skulle vara så.
- Det går inte att säkert säga vad som är orsak och verkan. Det kan ju vara så att en nedgång i yrkets status och därmed lön äger rum först, med följd att männen lämnar yrket och ger plats för en ökad andel kvinnor. I så fall är det inte den ökade andelen kvinnor som ligger bakom minskad lön och status.

Men det kan också vara så att kvinnoyrken generellt värderas lägre och när ett yrke övergår från att vara mansdominerat till att bli kvinnodominerat sker en stagnation av status och lön, säger Martha Blomqvist, universitetslektor vid Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet.
Läraryrket brukar tas som exempel på ett jobb som förlorat status och löneutveckling samtidigt som könsbalansen förskjutits till en övervikt för kvinnor. Men ett annat yrke som också har blivit kvinnodominerat men där löneutvecklingen inte stagnerat är revisorer.
Andra yrken som från att ha varit mansdominerade nu är jämnt könsfördelade är journalister och läkare. Veterinäryrket har gått från mansdominans till kvinnodominans, liksom det som tidigare hette "personalman" och nu personalansvarig. Präster är också på väg att bli ett kvinnodominerat yrke.

När man studerar förändringar i könsfördelningen på högskoleutbildningarna kan man upptäcka möjliga framtida "kvinnoyrken". Arkitekter, apotekare, landskapsingenjörer, jurister och tandläkare är mansdominerade eller jämnt könsfördelade yrkesgrupper som i framtiden kan komma att bli kvinnodominerade.
- Inom tjänstesektorn går vissa yrken mot en ökad könsbalans, medan det är betydligt svårare att påverka de traditionella arbetaryrkena, säger Martha Blomqvist.
- Om alla flickor från och med i dag skulle välja att utbilda sig till en typiskt mansyrke och alla pojkar till ett typiskt kvinnoyrke skulle det ändå ta mycket lång tid att uppnå en helt könsbalanserad arbetsmarknad. Varje procentuella förändring är viktig.

Nio procent av alla sjuksköterskor är män, men de senaste åren är 14 procent av alla sjuksköterskeutbildade män. Om utvecklingen fortsätter i den takten kommer det att ta många generationer innan man uppnår en jämn könsfördelning i yrket. I vissa yrkesgrupper sker det ingen utjämning alls, till exempel fordonsförare.
Det finns ett fåtal exempel på yrken som har gått från att vara kvinnodominerade till att bli mansdominerade - däribland mejerister. När mejerierna blev allt mer beroende av maskiner tog sig männen in i yrket och på mindre än 50 år hade yrkeskåren gått från att bestå av bara kvinnor till mer än 90 procent av män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om