Uppsala lovade att bygga 33 000 bostäder i södra Uppsala i utbyte mot att staten tidigarelägger fyrspåret. Nu vill kommunen vidga området där bostäderna ska byggas.
– Uppsala bidrar till bostadsförsörjningen, både nationellt och regionalt, det har vi visat i många år. Det är inte ens en majoritet av det som kommer att byggas i Uppsala i framtiden som ligger inom de geografiska områden som omfattas av fyrspårsavtalet, säger Christian Blomberg, stadsbyggnadsdirektör i Uppsala.
De 33 000 utlovade bostäderna ska byggas inom ett begränsat område som visas på en karta i en bilaga till själva avtalet. Flera partier har i valrörelsen krävt att avtalet ska förhandlas om. Omförhandling är också en punkt i det avtal som Utvecklingspartiet slöt med Socialdemokraterna efter valet. Nu presenterar kommunen hur kraven i omförhandlingen kan se ut. Antalet bostäder kommer dock inte att förändras.
Det innebär att kommunen i en eventuell omförhandling vill kunna räkna in bostäder som byggs i ett större område i Gottsunda, i Ulleråker och Rosenlund (skogsområdet som ligger söder om Vårdsätravägen i höjd med Rosendal) samt även bostäder i Skyttorp, Storvreta och Vattholma.
Redan i samband med den förra förhandlingen om fyrspårsavtalet ville kommunen räkna in Ulleråker i bostadsåtagandet men fick nej. Varför tror du att det ska gå nu?
– Vi har förbättrade prognosunderlag som visar vilka områden som drar nytta av den nya järnvägsstationen, och inom den gränsen ligger både Ulleråker och södra Rosendal. Det kan också synas långsökt att spårvägen ska gynna dem som bor i Storvreta, men när den är utbyggd kommer det smidigaste sättet att ta sig från Storvreta till en arbetsplats i södra Uppsala att vara med tåg via Uppsala södra och sedan spårvagn, säger Christian Blomberg.
Kommer det nu att bli fler bostäder i de områden som ni nu vill räkna in?
– Nej. Det är områden som vi ändå hade tänkt bygga i.
Vad blir det då för skillnad om det är utbyggnad som ändå planeras?
– Det är ingen praktisk skillnad. Det vi visar är att det här är områden som understödjer de statliga och kommunala investeringarna som görs.
Hur många bostäder ska byggas i de områden som läggs till?
– Vi har inte kommit så långt i planeringen att vi kan ange ett exakt antal bostäder för varje område. Planeringen ligger långt fram i tiden liksom för övriga delar som omfattas av fyrspårsavtalet. På totalen tillförs inga nya bostäder genom avtalet, det handlar om att styra byggandet till vissa områden där investeringarna i infrastrukturen ska ge så stort värde som möjligt, säger Christian Blomberg.
Förutom vilka områden som ska räknas in i bostadsåtagandet vill kommunen även ha ett förtydligande om att den utlovade medfinansieringen av Ultunalänken, den del av spårvägen som går mellan Gottsunda och den nya tågstationen Uppsala södra, gäller över tid så att bygget av spårvägen kan synkas med när stationen väntas vara klar. Kommunen hoppas också att tidsgränsen i avtalet ska gälla när detaljplanerna för de nya bostäderna är klara, inte när bostäderna är färdigbyggda.
Dessutom hoppas kommunen få ett undantag från stoppet att bygga högre hus "utanför sammanhållen bebyggelse" tas bort. Detta handlar om Ärnas flygvägar, men skapar ett moment 22 i den kommunala planeringen.
Kommunens begäran om omförhandling väntas skickas in efter kommunstyrelsens möte under onsdagen.