Eleverna på Mirois undersköterskeutbildning har varit djupt missnöjda, och trots återkommande klagomål framförda till skolledning och också till arbetsförmedlingen som betalar Miroi för utbildningen, gjordes mycket lite för att rätta till missförhållandena.
När UNT träffade eleverna vid Mirois lokaler på Svederusgatan anlände kursläraren, den åttonde i ordningen under utbildningens 54 veckor, klockan 10:30. Lektionen började 9:15.
Maria Björk är en av eleverna som har mycket att säga om utbildningstiden, och hennes klasskamrater nickar instämmande när hon beskriver situationen:
– Det är kaos med lärare, med undervisning och med våra praktikperioder. Lärare kommer och går, ibland är de närvarande ibland inte. Under den andra praktikperioden gjordes få eller inga besök eller uppföljningar alls av placeringarna. Hur ska vi förväntas klara utbildningen under sådana förhållanden? säger Maria Björk.
Kompetensen hos lärarna har också skiftat väldigt mycket enligt eleverna. En lärare var mycket nedlåtande framför allt mot elever med svenska som andraspråk.
– Ska en lärare säga till en elev att ”hålla käften”? Är det ett sätt att behandla vuxna människor? Jag är 37 år och har aldrig upplevt något liknande, säger Jasmina Dimac.
Astrid Camitz är sedan april leveransuppföljare vid arbetsförmedlingen i Uppsala. Hon berättar att det kom in två klagomål på utbildningen hösten 2014, och under våren har sju nya ärenden registrerats.
– Det är en hel del, och jag har därför väldigt tät kontakt med ansvariga vid Miroi. Den frivilliga förlängningen av utbildningen med sex veckor till totalt 60, beror på att arbetsgivarna i länet, kommun och landsting, ändrat sina krav för att anställa undersköterskor, säger Astrid Camitz.
De ändrade kraven fick arbetsförmedlingen vetskap om genom elever från den första gruppen som gick utbildningen och skulle ha varit klara i december 2014. Även de tvingades läsa sex veckor längre än beräknat. Enligt Astrid Camitz har de flesta av dem som blev klara i februari 2015 nu fått jobb.
Rektor för alla Mirois utbildningar som sker på uppdrag av arbetsförmedlingar runt om i Sverige är sedan början av maj Christer Allestad.
– Jag kan inte uttala mig om tiden före det. Förlängningen av utbildningen kunde inte påverkas av Miroi. Jag har lagt mycket av min tid den första månaden på Uppsala, och nu har alla elever egna studie- och tidsplaner, de ska studera enskilt eller i grupp i våra lokaler och där finns normalt sex lärare tillgängliga, säger Christer Allestad.
Läraren som bemötte elever med ”håll käften” vill han inte kommentera. Generellt säger han:
– Lärares uppgift är självklart att undervisa och stödja inlärning. Språkstöd till elever med svenska som andraspråk ska ges av ett annat företag och har tyvärr inte alltid fungerat. Våra lärare hjälper till när de kan.