Olika omständigheter i privatlivet gjorde att Jukka Saario inte hade orken att ta itu med det han så länge velat: leva mer hälsosamt. Men för ett år sedan kom så dagen då en personlig tränare tjatade lite extra på honom.
– Jag hade fått en tid, han sa ”ta med träningskläderna”. Då fattade jag att det var allvar, säger Jukka Saario, ägare till restaurang Smultron.
Effekterna blev enbart positiva. Därför satsar han nu även på mat och hälsa när Smultron öppnar för sommaren.
– Du ska kunna komma hit och unna dig med gott samvete, säger Jukka.
Raw food – rå, obehandladoch ofta ekologisk mat – utgör en stor del av menyn, särskilt dagtid i kaféet under namnet Raw food and stuff.
– Raw food är ett känt koncept, så det är klart att man spinner på trenden. Det är skönt att ha något att hänga upp det på, ett hälsocafé hade inte låtit lika bra, hälsa är ett så brett begrepp, säger Jukka.
Aviva Mattfolk och Anna Pettersson är kockar på Smultron.
– Det är en utmaning för mig som älskar smör och grädde, jag får vara mer kreativ, säger Anna Pettersson.
Aviva Mattfolk har testat att göra raw food hemma.
– Matens näringsinnehåll har alltid intresserad mig och hur man ska äta optimalt för att må bra, säger hon.
Hur satsningen går återstår att se, men på ett personlig plan tänker Jukka Saario fortsätta.
– För resten av livet. Hälsa är en stor del av mitt liv, jag kan tänka mig att jobba med det i framtiden.