Hans chansning tog skruv

Innan Arne Thuresson hunnit öppna dörren till sin stuga i Roslagen lägger man märke till att väggens läkt är fäst med skruv. Ovanligt, men ingen slump. Här bor nämligen mannen som 1974 tog Grabberskruven till Sverige – en skruv av vilken det används 15 stycken varje sekund, dygnet runt och året om i Sverige.

Foto: Olle Anderstam

Uppsala2010-07-18 11:59

– Att slå i spik är att svära och svordomar använder inte jag, säger Arne när han öppnat dörren.

Arne Thuresson, som fyller 82 i år, är mannen som befunnit sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Ett av dessa tillfällen var när han befann sig nära telefonen för 35 år sedan och fick ett samtal från Norge. Det var en herr Hööj som ringde och var på väg till Stockholm tillsammans med en amerikan som ville sälja gipsskruv.
–  Eftersom jag vid den här tiden hade fullt upp med att montera gipsskivor på byggen bad jag dem komma ut till mitt företag Tromeco AB Sundbyberg. Amerikanen John Geyer som följde med visade sig vara VD för Grabber Association i Kalifornien.

John Geyer visade en skruv med dubbelhuvud och sylvass spets som inte liknade någonting Arne tidigare sett. Efter att ha monterat gips i mängder hade han sett det mesta – inte minst en hel del skrot i skruvkartongerna. Arne visade inget brinnande intresse och föga anade han att det här mötet skulle leda till ett långt samarbete och förändra hela hans yrkesliv. Han avslutade ändå mötet med en enkel fråga;
–  Kan ni garantera att varje leverans har samma kvalitet och utseende som denna skruv, frågade han skeptiskt och på en vid den tiden stapplande engelska. Yes, svarade Mr Geyer utan att darra på manschetten.

Den första leveransen kom och blev en stor framgång. Om nu Arne lade en tillräckligt stor order – minst 15 miljoner skruvar under första året – så skulle Geyer kunna ge honom ensamrätt i form av en generalagentur.
–  Jag tog chansen, garanterade inköp av 25 miljoner skruvar per år och fick agenturen för Sverige och så småningom för hela Europa, säger Arne – fortfarande lättad över tanken.

–  Till att börja med sålde vi skruven i de stora originalförpackningarna, men vi insåg snart att kunderna ville ha dem i tusenpack. Det fick mig och min fru Gunvor att packa om all skruv för hand under kvällar och helger, innan vi fick vår första packmaskin.

Nu var det hela igång. Företaget växte, importen ökade och man startade filialer i Göteborg, Malmö, Sundsvall samt ett lager i Jönköping. Det här innebar ett hektiskt resande mellan de olika orterna samtidigt som Arne introducerade Grabber i Tyskland, England, Frankrike och Danmark innan den första varningssignalen kom.
–  Jo, det blev lite för mycket och 1982 drabbades jag av en hjärtinfarkt följd av ytterligare en 1991, berättar Arne. Men nu hade – som tur var – barnen redan börjat kliva in i företaget på allvar.

Denna skenbart enkla men geniala skruv skulle förvandla Arnes liv i grunden och ledde till att han 1974 startade Arne Thuresson Byggmaterial AB. I dag, 35 år senare, har de 50 anställda och omsätter drygt 200 miljoner kronor per år. Arne tittar ut över Väddö kanal, reflekterar en stund och tänker högt;
–  Vad gör man av det man har fått, vad är det som driver en människa och vad lämnar man över till eftervärlden?
Efter ytterligare en stunds tystnad försöker han sig på ett svar.
– I mitt fall har det skapats en utkomst för hela min familj som med tre generationer består av 30 personer, plus lika många anställda och deras anhöriga, säger han blygsamt men inte utan stolthet.

En uttalad tanke är också att familjen nu och i framtiden ska ha full kontroll över bolaget. Av den anledningen har hittills ingen utanför familjen Thuresson släppts in som aktieägare. Alla de fem barnen, utom dottern Ann, har jobbat ute på byggen med montering och de egna produkterna, vilket gjort att de lärt sig hur de fungerar – något som Arne anser oumbärligt i kontakten med kunder och återförsäljare.
–  Det var tur att de var beredda att ta över så tidigt, inte bara för min hälsas skull, säger Arne. Ska man lyckas hålla intresset vid liv hos nästa generation bör man heller inte vänta för länge med att lämna över, menar han.

Det finns många sätt att mäta när och om ett företagsnamn blivit etablerat. Ett tecken infinner sig när man hör hantverkare och hemmafixare säga att de ska åka och köpa en kartong Grabber – inte en låda skruv. Därmed har det blivit ett begrepp på samma sätt som vi säger masonite i stället för träfiberskiva, och för länge sedan börjat använda ordet tejp i stället för klisterremsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om