Smittspridningen ökar i hela landet och Uppsala är ett av länen där det ökar mest. UNT ger sig därför ut i Uppsala för att ta reda på hur bra Uppsalaborna är på att hålla avstånd på offentliga platser. Vi kollar även hur olika verksamheter behövt anpassa sig och vilka säkerhetsåtgärder som behövts vidtas.
Vi besöker en restaurang, ett kafé, en galleria, stationen, teatern och en nation. Häng med!
Lunchbuffén:
Klockan är 11.20. Vi börjar med att åka till Restaurangen Heat i Boländerna som är ett stort och populärt lunchställe för de som arbetar i närheten. Fältgeoteknikern Gustav Svederus är en av gästerna. Han äter alltid ute på sina jobbluncher och Heat besöker han ofta.
– Restaurangen har coronasäkrats bra, men det är inte alla gäster som håller avstånd, säger han.
Han berättar att det första han gör när han går in på en restaurang är att leta upp handspriten.
Restaurangen har vidtagit flera åtgärder under pandemin berättar Niclas Södergren, restaurangchef på Heat. De har bland annat tagit bort bord och stolar för att sprida ut sina kunder och även sätta ut skyltar om att hålla avstånd. Spritstationer finns också i lokalen.
– Vi vill kunna ha öppet men samtidigt undvika smittspridning, säger han.
På kafé:
Klockan är 16.30. Eva Allestedt och Björn Bråvander sitter på Konditori Fågelsångens uteservering. De berättar att det är flera personer som valt att sitta ute trots kylan. Eva Allestedt undviker för det mesta stadsmiljöer under pandemin.
– Jag är oftast runt folk när jag måste handla mat, men då är jag noga med att hålla avstånd när det är mycket folk i butiken, säger hon.
I gallerian:
Klockan är 17.10. Inne i St:Per-gallerian är det glest med folk. De flesta verkar bara vara förbipasserande och många butiker gapar tomma.
Pehr Fahleson sitter på ett kafé inne i gallerian och väntar på sin fru. Han tycker att fler personer borde bli bättre på att hålla avstånd.
– Många ungdomar har inte koll eller så bryr de sig inte, säger han.
På stationen:
Klockan är 17.30. På resecentrum på Uppsalas centralstation sitter Zakia Kondo i väntan på sitt tåg. Hon tycker att det ofta är mycket människor på tåget och hon önskar att fler personer höll avstånd och använde ansiktsmask i kollektivtrafiken.
– Om man inte har något viktigt att göra ute på stan borde man stanna hemma, säger hon.
Inne på resecentrum är det dock glest mellan stolarna vid denna tiden.
På teatern:
Klockan är 18.00. Ett fåtal gäster börjar leta sig in på Uppsalas stadsteater för att titta på ett genrep och en teaterkonsert som hålls på två av scenerna. I lokalerna är endast var fjärde stol ledig och inte ens de som är i sällskap sitter med varandra. Pandemin har påverkat teatern hårt ekonomiskt menar Petra Brylander, vd på Uppsala stadsteater.
– Coronapandemin är den största krisen för scenkonstbranchen sedan andra värdskriget, säger hon.
Teaterbesökaren Matilda Nordenstorm tycker att allt är bra uppstyrt utifrån förutsättningarna.
– Många officiella evenemang sköts bra. Jag tror det sprids mer smitta i privata sammanhang som fester, säger hon.
På nation:
Klockan är 18.30. Orvars krog, som tillhör Norrlands nation, brukar – när det inte är pandemi – krylla av folk som sitter längs långa trånga bord. När vi kommer in i lokalen märker vi att många bord tagits bort och att sällskapen sitter utspridda vid de bord som finns kvar. All öl serveras vid borden.
Tobias Lindström är barvärd på krogen och han anser att de flesta gästerna sköter sig.
– Det finns såklart alltid de som missköter sig också, men då får man säga till, säger han.
Han tycker att det är tråkigt att många av de nya studenterna inte får en chans att bli en del av nationslivet på grund av pandemin.
Studenterna Ulrika Lundin Glans och Rebecca Heine tycker att studentlivet är förändrat. Eftersom att man inte kan klubba och dansa så sitter man istället ner och pratar mer. Pandemin har även fått dem att ändra sina rutiner. De berättar att de alltid har handsprit i väskan och att de reflekterar mer över sitt mående.
Tycker ni nationerna följer restriktionerna?
– Här är det bordsservering, men det är inte på alla nationer det följs, säger Ulrika Lundin Glans.
– Det har varit lite oklara budskap när man går ut på nation om vad som gäller och det är inte alltid distansen hålls, säger Rebecca Heine.