Handskrifter ska ut på nätet

Uppsala universitetsbibliotek och Kungliga biblioteket har fått 7,3 miljoner kronor för att katalogisera och digitalisera sina fornsvenska handskrifter.

Medeltida handskrift - här med konstfärdigt lagat hål.

Medeltida handskrift - här med konstfärdigt lagat hål.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2015-07-12 19:01

Sammanlagt har de två biblioteken 234 medeltida handskrifter i sina samlingar. Det är mer än två tredjedelar av det samlade beståndet av skrifter på fornsvenska.

Det är med hjälp av pengar från Riksbankens jubileumsfond och Vitterhetsakademien som samlingarna nu kommer att kunna göras tillgängliga och sökbara på nätet.

Projektet som benämns Text till tiden! Medeltida texter i kontext – då och nu, förkortat TTT, beräknas pågå mellan 2016 och 2018, och är ett samarbete mellan Uppsala universitetsbibliotek, Kungliga biblioteket och Centrum för medeltidsstudier vid Stockholms universitet.

Samarbetet innebär att samtliga handskrifter ska djupkatalogiseras och beskrivas. Den typen av kataloger efterfrågas inte bara historiker utan även av filologer och andra specialister.

Katalogiseringen gör också att handskrifterna kan göras tillgängliga på nätet. Där kommer samlingarna att bilda en gemensam enhet, och förhoppningen från projektdeltagarna är att även andra bibliotek kommer att ansluta sina samlingar.

Projektgruppen leds av tre medeltidsforskare. De kommer att särskilt studera samband mellan handskrifterna och hur miljöer och metoder såg ut när de gjordes.

Inom projektet ska en nationell katalogstruktur skapas som gör det möjligt att ansluta andra, såväl svenska som utländska, samlingar av fornsvenska handskrifter, och också att utveckla nya metoder för filologisk (språkvetenskaplig) och kodikologisk (handskriftskunskap) forskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om