Handlingsplan mot hemlöshet
På onsdagen väntas kommunstyrelsen anta en handlingsplan för att förebygga hemlöshet i Uppsala kommun. Handlingsplanen mottas positivt av såväl kommundelsnämnder som Frälsningsarmén, men ett stort problem i kampen mot hemlöshet är den stora bristen på bostäder för gruppen.
Enligt handlingsplanen ska åtgärderna bland annat bestå i att socialtjänsten kontaktar människor som blivit anmälda av hyresvärden för störande beteende och informerar om att man har möjlighet till råd och stöd av kommunen eller en annan huvudman. Det kan också innebära att socialtjänsten omedelbart kontaktar en person som har fått meddelande om vräkning för att undersöka om den personen har någonstans att bo efter att vräkningen är genomförd.
Positiva remissvar
Handlingsplanen har varit ute på remiss till kommundelsnämnderna i Gamla Uppsala, Gottsunda, Svartbäcken, Eriksberg, Vaksala, Danmark samt till socialnämnden, Frälsningsarmén, Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH och landstingsstyrelsen. RSMH har inte svarat på remissen, men övriga ställer sig alla positiva till handlingsplanen.
â?? Det är väldigt bra att man har tagit det här steget och tar upp de här frågorna. Vi vill betona vikten av att fokusera på förebyggande åtgärder och uppsökande verksamhet för det är så många som blir hemlösa i onödan, säger Karin Eriksson, samordnare på Frälsningsarméns socialtjänst i Uppsala.
Hon får medhåll från Gottsunda kommundelsnämnd.
â?? Handlingsprogrammet är jättebra. Vi och många andra kommundelar arbetar redan i dag i stor utsträckning efter det. Det är viktigt att arbeta förebyggande, men samtidigt måste man försöka hitta vettiga alternativ till dem som redan blivit utan bostad, säger Ewa Ben Ouali, socialchef på Gottsunda kommundelsnämnd.
Hårt bostadsklimat
Just bristen på bostäder verkar vara det största problemet i arbetet mot hemlöshet i kommunen. Uppsala har ett synnerligen hårt bostadsklimat.
â?? Just nu är det här en jättebesvärlig situation. Vi har inga bostäder till dessa personer och då är det svårt att gå vidare och hjälpa dem till ett boende, säger Ewa Ben Ouali och konstaterar att bygger man inte fler bostäder kommer inte hemlöshetsfrågan att kunna lösas.
Socialnämnden drar samma slutsats i sitt remissyttrande om handlingsplanen: "Problemet med en handlingsplan är att den tenderar att bli överkörd av verkligheten. Vi har i dag verktygen för att hjälpa den som är bostadslös men vi har inte lägenheterna."
Klarar inte omställningen
I oktober 1999 gjordes en inventering i Uppsala kommun av antalet hemlösa. Det visade sig då att 197 personer var utan boende.
Hemlöshet har länge varit ett inslag i Uppsala kommun, men under den senaste tioårsperioden har man sett en förändring i vilka som blir hemlösa.
â?? Vi ser tyvärr allt yngre som är hemlösa och som ofta har både psykiska funktionshinder och missbruksproblem, så kallad dubbeldiagnos, säger Ewa Ben Ouali.
Anledningen till ökningen av psykiskt funktionshindrade bland gruppen hemlösa anses bero på de omvälvande förändringarna inom psykvården. Psykiatrireformens intentioner, som innebar att de psykiskt funktionshindrade skulle integreras i samhället, fungerade inte helt som det var tänkt.
â?? Ett av problemen är just neddragningarna inom psykiatrin. Man har gått mot öppenvård och många av dessa personer klarar inte omställningen och blir hemlösa, säger Ewa Ben Ouali.
UNT Fakta: Hemlöshet
En hemlös person är den som saknar egen eller hyrd bostad och som inte bor stadigvarande inneboende utan är hänvisad till tillfälliga boendealternativ, som inackorderingshem eller härbärge, eller till en tillvaro som uteliggare. Personer som vistas på behandlingshem eller sjukhus och som inte har egen bostad klar efter utskrivning räknas även hit.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!