Syftet med handlingsplanen är att slå ihop arbetet med trygghet och säkerhet i Uppsala. Planen innefattar 120 punkter, men alla är inte nya uppgifter för kommunen.
– En stor del av punkterna gör vi redan, men vissa insatser kan effektiviseras och arbetsfördelningen måste bli tydligare när det kommer till andra insatser. Vi behöver helt enkelt en övergripande strategi, berättar kommunalråd Marlene Burwick (S) som varit med och tagit fram handlingsplanen.
Hon berättar också att flera av de brott som sker i Uppsala i dag är relaterade till drogmissbruk och därför sätts det lite extra krut på detta i handlingsplanen. Fokus där är på förebyggande arbete och en sak som är ny för handlingsplanen är att insatser kommer riktas även mot barn i mellanstadieåldern. Detta för att tidigt kunna fånga upp barn som ligger i riskzonen för att hamna i missbruk eller kriminalitet.
– Det kan låta tidigt men vi har utgått från ett brett kunskapsunderlag samt aktuell forskning när vi utformat detta, berättar avdelningschef Ingela Hagström på avdelningen för social hållbarhet.
Utöver förebyggande arbete finns det även insatser som kan märkas av direkt.
– Vissa insatser kommer ske här och nu och Uppsalabor kan märka av dem i stadsbilden i form av övervakningskameror och ordningsvakter, berättar Ingela Hagström.
Anders Fridborg som är säkerhetschef på Uppsala kommun berättar att det äver finns flera konkreta krisberedningsplaner som ingår i handlingsplanen.
– Kring Fyrisån föreslås exempelvis att konkreta åtgärder vidtas för att förebygga att det sker omfattande översvämningar, berättar han.
– Men förhoppningen är att ingen ska behöva märka av någonting av detta, utan Uppsalaborna kan röra sig i en ren och trygg stad, säger Marlene Burwick.
Kommunstyrelsen ska fatta beslut om handlingsplanen på onsdag.