Handlingsplan antagen men kritiserad

De 87 punkterna för Gottsunda och Valsätra blev 89 stycken när kommunstyrelsen antog handlingsplanen på onsdagseftermiddagen. Men flera partier är kritiska till planen.

Erik Pelling (S) och de andra ledamöterna i kommunstyrelsen ska löpande följa upp arbetet i Gottsunda och Valsätra.

Erik Pelling (S) och de andra ledamöterna i kommunstyrelsen ska löpande följa upp arbetet i Gottsunda och Valsätra.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-02-07 21:12

Planen, som ska öka tryggheten och minska den sociala oron i stadsdelarna Valsätra och Gottsunda, har tagits fram av den rödgröna majoriteten och gick igenom på onsdagens kommunstyrelsemöte. Bland åtgärderna, som ska följas upp en gång i månaden och samordnas av en stab på två personer, finns bland annat utökad nattvandring och stärkta insatser mot skolk. Kommunalrådet Erik Pelling (S) beskriver det som ett brett, långsiktigt arbete där alla från polisen till föreningarna involveras men där kommunen tar på sig ledartröjan.

– Nu rivstartar vi arbetet med att genomföra de här punkterna, säger han.

Centerpartiet röstade för handlingsplanen, men kallar den också för otillräcklig. Bland annat, tycker kommunalrådet Stefan Hanna (C), saknar den helt perspektivet att många i de berörda områdena kommer från andra kulturer.

– Vi kan inte utgå från att folk från helt andra värdegrunder ska förstå hur saker fungerar här, och det måste tjänstemän och politiker inse, säger han.

Stefan Hanna tycker också att handlingsplanen skulle ha förankrats bättre.

– Man borde ha jobbat med de boende, gjort en remissrunda hos de berörda föreningarna för att höra vad de velat se för lösningar.

Att berörda ska få lämna synpunkter och påverka punkterna finns dock med i beslutet, påpekar Erik Pelling. Planen ska ut på samråd i vår och förhoppningsvis, som han säger, bli ännu bättre.

– Läget är så allvarligt att vi måste agera nu. Bättre en bra plan i dag än en perfekt plan för sent, säger Erik Pelling.

Sverigedemokraterna röstade mot förslaget och tycker det skiner igenom att majoriteten tagit fram den för att visa upp under valåret. De punkter som enligt Sverigedemokraterna kan göra skillnad – som fler ordningsvakter – finns det redan beslut på och behöver därmed inte finnas i en handlingsplan. Resten ger partiet inte mycket för.

– Man vill att kommunen ska prata med UL för att minska stenkastningen och tror att gängkriminella ska bli rädda för ljusmanifestationer, sammanfattar Simon Alm, ordförande för Sd Uppsala och ledamot i kommunstyrelsen.

Erik Pelling är kritisk till Sverigedemokraternas beslut att inte ställa sig bakom paketet.

– De röstade emot och då faller det ett tungt ansvar på dem. Vi har en situation med bilbränder, hot och kriminalitet där några få förstör för den stora majoriteten Gottsundabor och det vore ansvarslöst att inte göra någonting.

Plan med 89 punkter

Bland de tidigare presenterade punkterna finns bland annat:

•Upprustning, renhållning och markarbeten på Bandstolsvägen

•Motverka svarta hyreskontrakt

•Få bort felparkerade bilar

•Utveckla SFI-verksamheten på Kristallen

•Uppsökande insatser inom vuxenutbildning och arbetsmarknad

•Jobba tillsammans med UL för att förhindra stenkastning mot bussar

•Renoveringsplan för Gottsundaskolan i väntan på ny skola

De två som tillkom på mötet handlar om att utreda lokalisering av familjecentralen, och att tillsammans med regionen arbeta för att få fler vårdverksamheter till Gottsunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!