Handlarnas kompetens ska höjas

Gottsunda centrums nya kostym börjar ta form. Under de kommande månaderna öppnar flera nya butiker.

Julius Railey på Uppsalas andra Sats och Ida Eriksson, florist på Interflora fresh.

Julius Railey på Uppsalas andra Sats och Ida Eriksson, florist på Interflora fresh.

Foto: Hugo Nabo

Uppsala2013-02-05 12:58

Dessutom drar The Gottsunda Way i gång på allvar – ett projekt som ska höja kompetensen hos handlarna.
– Det är kanon att få möjligheten och det är ett ganska stort paket som man får, säger Maths Eriksson som äger Arombutiken i Gottsunda centrum.
Han syftar på kurserna som skräddarsytts efter handlarnas behov genom kompetensutvecklingsprojektet The Gottsunda Way.  Själv törstar han efter kunskap om det mesta.
– Det är min första butik. Jag har haft en dröm sedan jag var liten om en tobaksaffär. Fast det blev det här i stället, säger han och nickar mot sortimentet av te, kaffe, oljor och chokladpraliner.

Till våren startar fyra utbildningar. En om service, bemötande och kommunikation, en om kultur och mångfald, en om ledarskap och en om hur man spanar efter nya trender. Maths Eriksson tänker börja med ledarskapsutbildningen.
– Det blir ett sätt att lära känna varandra på också. Alla har olika bakgrund. En del har varit här länge och en del är nya som jag, säger Maths Eriksson.
Catrin Runesson på Interflora Fresh tillhör veteranerna. Hon har arbetat i butiken sedan 1988 och välkomnar The Gottsunda Way.
– Det är suveränt. Alla har fått vara med och tycka till om vad de behöver, säger hon.

Josefin Nilsson leder projektet som drivs av fastighetsägaren Uppsala kommuns fastighets AB med hjälp av ett bidrag på drygt tre miljoner kronor.
– Vi har frågat de som arbetar här vad det har för behov. Det som kommit fram är bland annat mer kunskaper i service, bemötande, ergonomi, marknadsföring, mångkultur och säkerhet.
Syftet med projektet är att stärka medarbetarnas ställning på marknaden och få dem att utvecklas som individer, men också som grupp.
– Vi blandar grupperna så att man ska kunna lära sig av varandras erfarenheter. Kanske kan man också komma på sätt att arbeta över gränserna, säger Josefin Nilsson som hoppas att företagarföreningen och fastighetsbolaget fortsätter med kompetensutvecklingsarbetet även när projektet är slut i mars 2014.

Mycket pågår just nu i Gottsunda. De sista delarna i den stora ansiktslyftningen av centrumanläggningen är i full gång. I höstas öppnade KappAhl och på lördag slår Sats upp dörrarna för sitt andra gym i Uppsala.
Därefter öppnar Riksmäklarna, resebyrån H M Travel Group och Allt om silke sina butiker. Centrumbygget har dock blivit försenat och flera butikslokaler på övervåningen väntar fortfarande på intressenter. Men till sommaren räknar Anna Andersson, centrumansvarig hos Uppsala kommuns fastighets AB, att allt ska vara klart och uthyrt. Då kommer det att finnas ett 45-tal butiker, friskvård, kulturhus och Gottsunda marknad, en permanent inomhusmarknad med bodar som både företag och privatpersoner kan hyra.

FAKTA

Gottsunda centrums lyft
Omsättningen för nya Gottsunda centrum beräknas bli 500–550 miljoner kronor och besökarantalet 4,5 miljoner per år. Våren 2014 ska stadsdelsförnyelsen av Gottsunda invigas. Förutom renoveringen av centrumanläggningen innebär det en ny vägdragning från Gottsunda centrum till Dag Hammarskjölds väg och ett nytt utomhustorg vid centruminfarten.
The Gottsunda Way är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska Socialfonden. 240 personer som arbetar i Gottsunda centrum deltar i projektet som drivs av fastighetsägaren Uppsala kommuns fastighets AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om