Videon är inte längre tillgänglig
I Uppsala kommun pratas det mycket om att begränsa biltrafiken i city, men bilarna måste få finnas där likväl som kollektivtrafik, cyklar och fotgängare. Det hävdar handlarna i city som nu sätter ner foten.
–Vi är bekymrade över att kommunen till varje pris vill minska biltrafiken. Vi handlare är i en verklighet där vi måste överleva och då behöver alla få plats. Alla trafikslag måste samsas, säger Urban Sand, ordförande i Upsala Handelsförening.
De som tar bilen till city står för en tredjedel av omsättningen i cityhandeln. Kommunens förslag på ny parkeringspolicy i höstas fick cityhandlarna att beställa en egen undersökning av parkeringssituationen.
–Det har varit mycket diskussioner om siffror. Nu har vi gjort en ordentlig parkeringsräkning och beläggningskontroll, säger Urban Sand.
Kommunen mätte beläggningen i parkeringsgaragen vid ett enda tillfälle, medan det i cityhandlarnas utredning finns uppgifter från 60 mättillfällen. Deras utredning visar att beläggningen i parkeringsgaragen är låg, att höga priser avskräcker och att många upplever garagen som otrygga.
Konkreta förslag som förs fram är bland annat att fräscha upp gamla garage, bygga ytterligare ett citygarage under S:t Eriks Torg, Österplan eller vid Stadshuset, sänka parkeringsavgifterna samt förbättra skyltningen till parkeringsplatserna.
Lisa Thörn, cityledare för Uppsala Citysamverkan AB, sitter med i ett nätverk av representanter för Sveriges tolv största stadskärnor.
–I jämförelse ser jag att Uppsala ligger dåligt till när det gäller parkeringstillgänglighet, säger hon.
Oron är stor för att Uppsala ska gå samma väg som exempelvis Västerås och Sundsvall där stadskärnan för en tynande tillvaro.
I Uppsala är parkeringspriserna bland de högsta i landet. Medan bilisterna cirkulerar i jakt på lediga parkeringsplatser på gatuplan, står många platser tomma i parkeringsgaragen i Uppsala.
–Fastighetsägarna och parkeringsbolagen måste se över prissättningen, säger Urban Sand.
Trots att beläggningen i parkeringsgaragen är låg kom utredningen fram till att det behövs 600 nya parkeringsplatser inom fem år. Urban Sand förklarar att det krävs för att öka omsättningen.
–Vi har inte tillräckligt många besökare i city.
Jan Hammarling är marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg som äger både Gränby centrum och de två centrala fastigheterna Rådhuset och Forumgallerian. Han är mån om hög tillgänglighet för bilister även i city och efterfrågar bland annat lägre parkeringstaxa eller gratis efter klockan fem på vardagar.
–Om det är gratis efter 17 kan du shoppa, gå på bio eller på restaurang. Det är oerhört främjande för handel, restaurang och kultur och ger en mer levande stadskärna. Som på Söder i Stockholm, säger han.
I går, tisdag, träffades företrädare för cityhandlarna och den arbetsgrupp som tagit fram kommunens förslag till parkeringspolicy.
– Nu har vi en gemensam bild av beläggningarna, kommenterar Karin Åkerlund på enheten för strategisk samhällsutveckling.
Hon välkomnar att en oberoende konsult som alla har förtroende för genomfört parkeringsutredningen.
Efter mötet kände sig Urban Sand på Upsala Handelsförening hoppfull.
–Det är högt i tak och vi är eniga om att vi vill ha ett levande och attraktivt centrum, säger han.
Frågan är hur det ska uppnås.