Handikappanpassning inte klar till 2010
Allmänna platser i Uppsala kommer inte att bli helt tillgänglighetsanpassade för handikappade till år 2010. Det anser Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO.
Ofta är hindren trösklar och trappsteg in till butiker, säger Erik Markstedt, om handikappades tillgänglighet
Foto: Staffan Claesson
- Vi kan tro att korsningar, busshållsplatser och övergångsställen kan bli tillgängliga i tid. Men det går inte att hinna med allt till 2010. Det som är glädjande är Uppsala kommun har kommit igång med sin inventering av olika hinder, säger Lars Persson som är ombudsman för HSO:s Uppsaladistrikt.
Handikappföreningarna i Uppsalaområdet var för ett par år sedan ute och granskade alla tänkbara hinder; entréer till butiker, caféer och andra offentliga platser anmäldes till Uppsala kommun.
HSO deltar på olika sätt i kommunens åtgärdsarbete och lämnar förslag på vilka lösningar som kan passa personer med olika handikapp.
- Vi försöker resonera med kommunen om att vi behöver ett "stråktänk". Det räcker inte med att man kommer av bussen i centrum, man måste komma på bussen i Årsta också.
Ansvaret att tillgänglighetsanpassa i kommunen ligger utlagt på flera instanser i kommunen. Och HSO tänker fortsätta vara med och påverka, bland annat genom Erik Markstedt som arbetar för HSO. Inte heller han tror att kommunen hinner bli fullt tillgänglig till 2010.
- Det är ett ganska avancerat arbete att åtgärda alla brister. Varje hinder kan kräva sin egen lösning. Olika entréer kan se olika ut.
Erik Markstedt, som själv är rullstolsburen, är ofta ute och träffar fastighetsägare om de eventuella hinder som kan åtgärdas. Ibland har han svårt att ta sig fram.
- Oftast handlar det om nivåskillnader. Trösklar och trappsteg in till butiker.
Ibland säger fastighetsägaren att det inte går att handikappanpassa entrén.
- Då kan man visa på annat som kan vara lätta att åtgärda. Till exempel kontrastmarkeringar på trappan för de synskadade och ledstänger att hålla sig i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!