– Vi borde kommit längre, de senaste åren har det blivit bättre och bättre men det finns en hel del kvar att göra.
Så kommenterar Jeanette Wikström, ledamot i fackförbundet Byggnads Mälardalsstyrelse där Uppsala ingår, det upprop mot sexuella trakasserier i byggbranschen som publicerades på måndagen. I Aftonbladet gick hundratals kvinnor ut och berättade om trakasserier och övergrepp. Över 4000 har skrivit under uppropet till stöd för de utsatta kvinnorna.
Jeanette Wikström har själv upplevt kränkningar på jobbet.
– Ja, tyvärr är det en del av vardagen och händer oftare än jag vill erkänna, säger hon.
Hon tycker att arbetsgivarna nu behöver ta ett större ansvar.
– Sexism, trakasserier och opassande beteende som allt för ofta förekommer i vår vardag måste börja tas på allvar och få konsekvenser.
Det behöver även finnas riktlinjer för hur man skall agera om det sker, menar hon, och påpekar att arbetsgivare har råd att utbilda sina anställda och kan se till att ha fler personen i företaget eller på arbetsplatsen att vända sig till om stöd skulle behövas.
– Alla skall kunna känna sig trygga på sitt arbete, säger hon.
Byggbranschen har varit och är en kraftigt mansdominerad bransch. Krister Eriksson, ordförande i Byggnads lokalavdelning i Uppsala, menar att det skapat en miljö där en viss jargong blivit ok.
– Den måste tvättas bort nu, säger han.
Han beskriver hur det dras plumpa skämt, och hur man skojar kollegor emellan som vore man med sina allra bästa kompisar.
– Man kan säga att det funnits en acceptans för hård humor och jargong som går ut över tredje part, det vill säga kvinnorna. Det finns ingen humor i trakasserier
Att branschen dragits med allvarliga problem när det gäller jämställdhet och arbetsmiljö har varit klart för branschens företrädare redan tidigare. För ett par år sedan startades kampanjen "Stoppa machokulturen" som sedan följts upp med "Jag skäms", av arbetsledarorganisation och fackförbund.
– Vi har arbetat mot detta i flera år, men det finns ännu mycket kvar att göra, säger Krister Eriksson.
LÄS MER: Uppsalas män reagerar på #metoo
På arbetsgivarorganisationen Svenska byggindustrier arbetar Patrik Jakobsson som arbetsmiljörådgivare på kontoret i Uppsala. Han känner inte till uppropet som fått namnet #sistaspikenikistan när UNT år honom. Men han känner väl till metookampanjen.
– Vi arbetar jättemycket med det här och vi vill ha in fler kvinnor i branschen. Jag tror att arbetsmiljön blir bättre på våra byggarbetsplatser då det kommer in fler kvinnor. Vi måste vakna upp och se att det är 2017. Det är ingen frizon när man kommer till jobbet, du ska bete dig likadant som du gör på hemmaplan. Killar, tjejer, män och kvinnor i alla åldrar och oavsett bakgrund ska alltid känna sig välkomna till vår bransch, säger han.
Han hoppas att uppropet ska leda till ett uppvaknande, och att folk börjar fråga sig vilka beteenden och attityder man stödjer eller står för.
– Jag hoppas att folk nu ska våga säga ifrån när de ser något olämpligt. Samma sak ska gälla som med säkerhetskulturen i övrigt i vår bransch. Ser man någon som gör något fel ska man säga till: "Du, det där är inte okej", i stället för att bara gå förbi och så skadar sig folk eller mår psykiskt dåligt. Vi ska ha en sund, säker och attraktiv byggbransch.
Jeanette Wikström tycker att kampanjen "Stoppa machokulturen" som redan rullat i branschen varit helt rätt steg på vägen. Hon ser redan positiva effekter.
– Såklart har de lett till något, och den kampanjen har fått stor spridning, exempelvis har den använts på skolor.
Du är ensam kvinna i Byggnads styrelse i Mälardalen, av 25 personer inklusive suppleanter. Är det viktigt att få fler kvinnor att engagera sig?
– Det tycker jag verkligen! Ju fler som engagerar sig desto lättare är det att påverka och få tyngd i en sak.