Händelserna som blev världsnyheter

Flera händelser i Uppsala som UNT rapporterat om under 2018 har väckt intresse i medier långt utanför Sveriges gränser.

I bland annat ansedda The Times blev bildvalet till nyheten om mannen med miljonerna som tiggt pengar till en biljett vid Resecentrum helt missvisande.

I bland annat ansedda The Times blev bildvalet till nyheten om mannen med miljonerna som tiggt pengar till en biljett vid Resecentrum helt missvisande.

Foto:

Uppsala2018-12-31 17:00

New York Times, brittiska Daily Mail och Sun, italienska La Repubblica och New Zealand Herald är några av de många medier världen över som uppmärksammade att en muslimsk kvinna, bosatt i Uppsala, i mitten av augusti tilldömdes 40 000 kronor i skadestånd. Kvinnan hade inte fått fullfölja en anställningsintervju när hon vägrade skaka hand med en chef på företaget där hon sökte jobb. Diskriminerande ansåg både Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsdomstolen.

Många minns säkert historien om mannen som i mitten av mars greps av polisen i Resecentrum efter att ha tiggt pengar till en biljett, trots att han hade flera miljoner kronor i kontanter på sig. Nyheten fick stor spridning, inte minst i brittiska medier. Så som nyheten rapporterades i till exempel Times, The Sun och Daily Star kunde förmodligen få läsare ana att den handlade om en person med ett psykiskt funktionshinder som bar med sig alla sina privata besparingar, i synnerhet som den illustrerades med missvisande foton av så kallade EU-migranter.

Sommarens värmeböja och de omfattande skogsbränderna i Sverige uppmärksammades av många utländska medier och i samband med den rapporteringen noterade bland annat New York Times, Washington Post, Le Repubblica, Sydney Morning Herald och New Zealand Herald att uppmätta 34,4 grader i Uppsala i mitten av juli var den varmaste dagen i staden under de senaste 70 åren.

En tweet från Svenska institutet i slutet av april om att köttbullar inte är en svensk uppfinning utan från början kommer från Turkiet blev också en stor nyhet, först i turkiska tidningar och sedan också i bland anat franska Le Matin, spanska El Pais, i BBC, New York Times, franska Le Matin, spanska El Pais, Guardian och Daily Express – som i sin rubrik kallade det ett chock-erkännande. De flesta citerade litteraturvetaren Annie Mattsson vid Uppsala universitet, som påpekade att även andra "svenska" rätter har ett turkiskt ursprung, till exempel kåldolmar.

Den tidning utanför Sverige som haft i särklass flest nyheter med Uppsalaanknytning under året är brittiska Daily Mail, med ett snitt på över en i veckan. Flera har gällt besök som kungafamiljen gjort i Uppsala – ofta med tonvikt på kronprinsessans eller drottningens klädsel –, den senaste i samband med Oscar af Wisborgs begravning i Rasbo kyrka i början av december.

Ett par andra Uppsalanyheter som uppmärksammats av Daily Mail är att Sirius målvakt Joshua Wicks fick sluta i april efter att ha testats positivt för kokain och att Stefan Löfven kom undan oskadad vid en liten bilkrock på väg till Uppsala i slutet av februari.

Medier med miljonupplagor

Flera medier som rapporterat om Uppsalanyheter under året hör till världens mest lästa.

Brittiska Daily Mail har på nätet mer än 100 miljoner unika besökare varje månad och är därmed världens mest välbesökta engelskspråkiga nättidning.

New York Times och Washington Post brukar betecknas som två av världens mest välrenommerade dagstidningar.

El Pais är Spaniens största dagstidning och La Repubblica är en av de största dagstidningarna i Italien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om