Händelserna som alla vill beskriva

Otaliga försök har gjorts i ­medier av alla slag att försöka ringa in sanningen om händelserna i Knutby en kall januarimorgon för fem år sedan.

Daniel Linde var nära att mista livet i Knutbydramat 10 januari 2004.

Daniel Linde var nära att mista livet i Knutbydramat 10 januari 2004.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-12-31 08:06
Nio böcker har hittills givits ut i Sverige, den senaste i förra veckan. Flera är på väg, liksom en biofilm och en teaterföre­ställning som har premiär i slutet av januari.
Det lilla samhället Knutby förändrades i grunden denna snötyngda morgon 2004, då en man skottskadades svårt och en kvinna, hustru till pastorn Helge Fossmo, hittades skjuten till döds i sin säng. Det blev upptakten till en av de mest uppmärksammade brottsutredningarna hittills i Sverige.
Tusentals artiklar har skrivits om mordet, mordförsöket och efterverkningarna, inte minst dem i den lilla filadelfiaförsamlingen. De flesta artiklar är publicerade i svensk press men också i finländsk, norsk, fransk, amerikansk och i flera andra länders tidningar och tidskrifter.
Lägger man till bevakningen i tv och radio, med reportage, analyser och rena nyhetsinslag, blir det åtskilliga timmar av tittande och lyssnande att ta del av. Mycket från tiden närmast efter händelserna finns faktiskt fortfarande kvar, på till exempel SVT:s hemsida.

Åtminstone två dokumentärfilmer har gjorts, varav den ena av ett kanadensiskt tv-team. Under hösten har de filmat på plats i Knutby, bland annat hemma hos Sven-Olof Ahlgren, fotograf på UNT och boende i samhället.
Han var första journalist på plats och under dagarna efter dramat kom han att upplåta sitt kök som redigeringsstudio och kaffestuga till journalisterna från världens alla hörn. Än i denna dag kommer ett gäng från norska Verdens Gang gärna förbi och ­fikar hemma hos honom när de har jobb på gång i Stockholm.
@3a Text ui:Den första långfilmen på stoffet är också delvis filmad på plats i Knutby. Just nu håller filmen på att slutklippas. Någon gång under vintern beräknas den ha biopremiär och senare i vår ska den visas som miniserie i TV 4. I slutet av januari har den första pjäsen om Knutby urpremiär på Uppsala Stadsteater. I båda fallen är det Emil Almén, skådespelare på Uppsala Stadsteater, som spelar pastorn Helge Fossmo.
Varför detta stora och fortfarande pågående intresse från mediernas sida?
Mårten Nilsson är journalist på Radio Uppland och gav ut boken Pastorerna i Knutby ungefär ett år efter dramat. Han karaktäriserar den som en dramadokumentärbok "där allt är sant". Alla de han har intervjuat inför boken har fått läsa manuset innan det gick i tryck.

Han har citerat ur protokoll från förhör och själva utredningen. Anledningen till att han skrev boken var att han tyckte att historien inte hade berättats riktigt, trots uppmärksamheten den hade fått och att det som hänt fortfarande verkade vara en gåta för de flesta.
@3a Text ui:- Jag ville sätta in händelserna i ett sammanhang. Dessutom hade jag jobbat så mycket med Knutbydramat i mitt ordinarie jobb och tyckte att jag hade kunskaper och kontakter som inte många andra hade, berättar han.
Men numera tänker han inte speciellt ofta på Knutbydramat.
- Jag har kvar det som ett slags referens när jag gör jobb om rörelser där man inte får tänka själv, där total lydnad är allt och vilka galenskaper det kan leda till.

Dramatikern Malin Lagerlöf skriver ofta sina pjäser och filmmanus utifrån dokumentärt material. Bakom sig hade hon ett strandat projekt om Rebellrörelsen i Uppsala och Stockholm under 1968 när hon tog itu med dramat i Knutby.
Detta visserligen efter en förfrågan från teaterchefen Linus Tunström, men också därför att hon och regissören Eva Dahlman länge diskuterat möjligheterna att göra teater av händelserna.
@3a Text ui:- Jag är så fascinerad av det kompromisslösa i den här typen av rörelser. Det finns starka gemensamma nämnare i båda, som den totala världsbilden, starka ledare och att om någon rörelsemedlem sätter sig emot dessa blir han eller hon betraktad som oren, säger Malin Lagerlöf.
- Men sedan har den här historien också inslag av Gud, våld och sex som gör den intressant. Fast när jag läste i tidningarna om dramat så tyckte jag att det inte var trovärdigt. Det var för mycket liksom.

Att det ändå är själva historien och alla dess delar som lockat journalister, författare och filmare förvånar inte Gunilla Jarlbro, professor i medievetenskap i Lund. Hon menar att den skiljer sig från historien om Engla, som bara är djupt tragisk.
- Det finns åtskilliga ingångar att välja mellan i denna hiskeliga historia som utspelats i det lilla samhället Knutby. Med all respekt för de inblandade i historien som fått lida, måste jag ändå säga att det finns komiska inslag. Till exempel Kristi brud och att den kvinnan, som jag faktiskt inte minns vad hon verkligen heter, blev lite av en kändis på kuppen. Intresset för Knutbydramat tycks leva vidare. Tänk bara på storyn med pastorn, Helge Fossmo, som gift om sig i fängelset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om