Handels väntar hårda förhandlingar

Handelsanställdas förbund rustar för en tuff avtalsrörelse. På måndagen höll förbundet avtalskonferens i Uppsala, där förtroendevalda från Uppsala län får information från förbundsledningen och diskuterar vilka krav som ska prioriteras i förhandlingarna.

Uppsala2009-09-21 12:27
- Det kommer att bli den tuffaste avtalsrörelsen på länge, säger Tommy Tillgren, vice ordförande och förbundsledningens representant på plats vid konferensen i Uppsala.

Han pekar ut några områden som kommer att bli stridsfrågor när förhandlingarna drar i gång i januari. Det är dels lönenivåerna där Handels tycker att löneökningar i intervallet 2,5-3,5 procent är rimliga, makten över lönebildningen där facket vill se en stor del av påslagen i kronor garanterade till varje medlem, en höjning av minimilönerna samt att fler av de anställda ska kunna få heltidstjänster.
- Heltidsfrågan är en stor fråga för oss. 70 procent av de anställda inom detaljhandeln är deltidsanställda. Och man kan se att de områden där männen dominerar, som till exempel elektronikbranschen, så är det nästan bara heltider. Trots att de butikerna har samma öppettider som de andra. Så det går uppenbarligen att lösa, säger Tommy Tillgren.

Han säger att det i många företag utvecklats en kultur med sms-inrop där inhoppare kallas in på morgonen med ett sms i telefonen.
- Det har blivit som daglönarkultur i framför allt livsmedelsbranschen, säger Tommy Tillgren.
Även om krisen slagit hårt mot framför allt sällanköpshandeln så menar han att det finns pengar att hämta.
- Nu slår våra företag försäljningsrekord igen. Och skulle man följa arbetsgivarnas resonemang med låga eller inga påslag skulle de ha 14 miljarder att stoppa i egen ficka, säger Tommy Tillgren.

Agneta Ramberg, klubbordförande vid H&M i Uppsala och avdelningsordförande i Handels avdelning 36, håller med om att fler heltidstjänster är en viktig fråga.
- Det är många hos oss som bara får jobba 20-25 timmar och det går inte att leva på.
Hon tycker också att ob-tilläggen är viktiga att slåss för.
- Även om vi har högre tillägg för obekväm arbetstid än andra sektorer så är det inte våra tillägg som är för höga, det är deras som är för låga. Jobbar man obekväma tider ska man ha betalt för det, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om