Handeln spår: Botten är nådd
Botten i lågkonjunkturen är nådd. Nu gäller det att se vilken typ av återhämtning det blir. Det var budskapet när köpmän från Uppsala län träffades på Handelns dag i Uppsala på tisdagen.
Meta Troell, Svensk Handel, tycker att handlarna måste bli bättre på att nå ut till nya kundgrupper. Här samtalar hon med Ann-Christin Hedebrant som driver affären Thuns i Faringe, öster om Uppsala.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Det är en kraftig revidering uppåt. Och vi kan konstatera att botten är nådd, säger Lena Larsson, vd för Handelns utredningsinstitut.
Det som återstår att se är om kurvan för återhämtningen kommer att ha formen av ett U, ett V eller ett W.
- Och jag tror att det finns risk för bakslag. En ökad arbetslöshet och ränteläget, som innebär att räntorna bara kan gå uppåt, gör att köpkraften kan minska. I den positiva vågskålen ligger en fortsatt expansiv finanspolitik med skattesänkningar och ett ökat konsumentförtroende som gör att många hushåll nu vågar öka konsumtionen.
Det finns pengar i hushållen, kan man konstatera. Och ur handelns perspektiv handlar det om att få en större del av den kaka som i dag går till sparande.
Som UNT kunde berätta i söndagens tidning finns planer på en kraftig expansion av handeln i Uppsala. Underlaget för nyetableringarna står att finna framför allt i en ökad inflyttning.
Under 2008 ökade befolkningen i Uppsala län med 3 918 personer. Det motsvarar en ökad årlig köpkraft på 227 miljoner kronor. Uppsala är den självklara motorn i länets tillväxt. Och inflyttningen till Uppsala kommun står för 180 miljoner kronor i ökad köpkraft.
En annan källa att hämta näring ur för handelns tillväxt är om man lyckas nå ut till grupper som tidigare varit försummade av handelns aktörer.
- Det är skämmigt när man från handeln säger att "lammköttet tog slut för att ramadan hade flyttat på sig". Något sådant ska inte få förekomma, säger Meta Troell, analytiker på Svensk Handel.
Det är inte ens tänkbart att samma handlare skulle säga att äggen och laxen tagit slut för att påsken flyttat på sig jämfört med året före.
Meta Troell säger att en mångkulturell almanacka är ett måste för att kunna möta marknadens krav i dag. Dessutom måste man hitta nya kanaler för marknadsföringen, kanske genom annonsering i radiokanaler som riktar sig mot Mellanöstern.
- De här grupperna konsumerar mer hemelektronik än snittet. Och om de får höra i en arabisk radiokanal att de är välkomna att köpa sin platt-tv hos Euronics får det ett enormt genomslag, säger Meta Troell.
Hon hänvisar till en enkät riktad till invandrargrupper där man bland annat frågade hur många som uppmärksammat att man i tv gjort en dukning för ett persiskt nyårsfirande. Av samtliga som svarade hade 52 procent sett det. Och av de som själva firar persiskt nyår hade 85 procent uppmärksammat det.
- Det är en oerhört smal fråga, men den hade mycket stort genomslag i de här grupperna, säger Meta Troell.
Den kunskap man behöver för att hitta de nya kundgrupperna kan finnas bland de som sitter i kassan, eller kanske hos någon som jobbar på lagret. Och hittar man den inte i de egna leden finns det företag som är särskilt inriktade på att hjälpa till med de här frågorna.
För handlarna är Handelns dag både ett sätt att träffa kolleger i branschen och få uppgifter om den senaste utvecklingen på området.
- Men det är lite mycket fokus på Uppsala, tycker Ann-Christin Hedebrant som driver affären Thuns i Faringe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!