Handeln ökar mest i Boländerna
Boländerna har den största handeln i Uppsala, citybutikerna går svagt framåt medan Gränby tappar. Handelns Utredningsinstitut (HUI) har för första gången satt siffror på handeln som omsätter nio miljarder kronor i kommunen.
— Det är viktigt att vi får siffror på hur handeln ser ut. Nu vet vi vad vi har att jobba med, säger Lisa Thörn, cityledare på Vi i stan.
Över 80 procent av butikerna har deltagit i undersökningen. Resultatet visar att Boländerna med sin snabba expansion nu tagit över som Uppsalas största handelscentrum, med över två miljarder i omsättning.
Omsättningen steg med 13 procent i Boländerna mellan 2003 och 2004. Sedan dess har ytterligare ett stort affärsområde tillkommit vid Coop Forum.
Expansivt område
— Det är ett expansivt område där det är bra att vara med. Trafiken är det stora problemet som behöver åtgärdas, säger Maria H. Almquist, Aspholmen Fastigheter.
De fyra utvalda områdena omsätter tillsammans 5,5 av totalt nio miljarder kronor i Uppsala kommun. Cityhandeln och Gränby centrum ligger båda strax under 1,5 miljard men med motsatta tendenser, svagt uppåt för city, nedåt för Gränby.
Det nyaste affärsområdet Stenhagen har än så länge bara knappt 600 miljoner kronor i omsättning, men utvecklingen 2004 var god, plus åtta procent.
Carl Eckerdal, utredare på HUI, tycker att handeln i Uppsala centrum står sig ganska väl mot jämförbara städer i landet.
Intressant utbud
— Det finns ett intressant utbud av butiker som har etablerat sig här. Det är förhållandevis ganska många unika klädbutiker, inte bara stora kedjor, mångfalden är bra, säger han.
— Men när det gäller förpackningen finns mycket att jobba med. Stora Torget har exempelvis inte alls tagits till vara som den mötesplats det borde vara, utan bussar.
Dyr parkering är ett annat bekymmer som försämrar för handeln, säger han.
Undersökningen har gjorts bland annat genom enkäter till butiker. Svarsfrekvensen har varit hög, över 80 procent, vilket gör att man nu har en god bild av handeln i Uppsala.
Lisa Thörn tycker att Vi i stan har fått bra tips på förändringar i innerstan.
— Innehållet måste ses över. Vi har ett bra utgångsläge, fastighetsägarna är representerade i vår styrelse och vi har också ett väl utvecklat samarbete med kommunen.
Dags för nya projekt
— Det är dags att gå vidare med projekt som det nya Dragarbrunn, säger hon.
Tendenserna för handeln i Uppsala är också att city förlorar kraftigt på området Hem och fritid till ytterområdena, medan kläd- och skohandeln står sig väl.
Över huvud taget är det dessa områden, sällanköpshandeln, som ökar kraftigt i Uppsala, med åtta procent, medan dagligvaruhandeln, livsmedel, blommor och apotek, nästan står stilla.
Målet nu är att fortsätta med årliga undersökningar för att följa utvecklingen av handeln.
— Det är vad vi vill, att HUI som är neutrala återkommer. Första gången var mest besvärligt, nu är formen inarbetad, säger Lisa Thörn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!