Det anser Meta Troell, branschorganisationen Svensk Handels omvärldsanalytiker.
– Det är fortfarande livsmedelsbutikerna som tydligast markerar att man uppmärksammar ramadan och har varor som passar högtiden. Men många annonserar mest om billigt griskött och inte om lammkött, som muslimerna äter, under den månad ramadan pågår, säger hon.
Det finns cirka 400 000 muslimer i landet och runt 150 000 av dem deltar fullt ut i ramadan. En undersökning som Svensk Handel gjorde förra året visar att de handlar för mellan 1,3 och 1,6 miljarder kronor under den månad ramadan pågår. Handeln skulle kunna ta en betydligt större del av den kakan än i dag. Meta Troell tror dock det rör sig om åtskilliga tiotals miljoner kronor.
– Många handlare tror att man inte får äta alls under fastan. Men så är det inte. När solen går ner äter man. Varje person som deltar i ramadan spenderar cirka 1 700 kronor mer än vanligt på mat, kläder och presenter. Ramadan är muslimernas största högtid och påminner om vårt julfirande, säger Meta Troell.
Hur handeln har gått i år har hon ännu inte några uppgifter om. När hon ringer upp och frågar olika handlare om hur mycket de satsat på ramadan i år så får hon ofta undvikande svar. Inte sällan kryper det fram att inga speciella satsningar gjorts.
– Men i Uppsala vet jag att flera livsmedelsbutiker i Gottsunda har satsat på ramadan och letat nya leverantörer. En inredningsbutik i nya Rådhuset har också profilerat sig lite mot ramadan i en särskild dukning. Men jag har inte sett några tecken i andra branscher. Leksakshandeln vore en given aktör. Många köper också nya prylar till hemmet, som möbler. Jag tror att handeln kanske är lite orolig för att göra fel, säger hon.
De ramadanfirare som inte hittar de varor de söker hemma i Sverige passar på att köpa med sig när de är på semester hos släkt och vänner. Eller så handlar de på nätet och då går pengarna förbi den svenska handeln.
– Mest är det här en fråga om okunskap och dålig marknadsföring. Svensk Handel har tagit fram ett inspirationshäfte med de viktigaste högtiderna och hur handeln kan skylta, dekorera och marknadsföra sig mot dem, säger Meta Troell.
För sex år sedan började Svensk Handel rikta uppmärksamheten mot ramadan och andra högtider. Då var försöken till marknadsföring ytterst små och specialprodukternas exponering dålig. I dag har det blivit bättre.
– De muslimer som jag talat med tycker att skillnaden är stor, säger Meta Troell.