Handel i stället för välgörenhet
För 42 år sedan var Sven Kempe korttidsvolontär för Svenska Kyrkans Mission i Indien. Där och då växte hans företagsidé fram och han grundade textilföretaget Linum i Uppsala.
Sven Kempe grundade textilföretaget Linum i Uppsala på 1960-talet. Ända från början har det varit en självklarhet att ta ett socialt ansvar.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
För att ändra på det ville han låta indier producera varor av så bra kvalitet att människor skulle respektera dem för vad de gjorde. Det var också ett sätt att skapa förståelse mellan kulturerna, berättar Sven Kempe.
- Jag har varit ängslig för att folk ska köpa våra produkter för att vara snälla. Jag vill att varorna ska vara så bra att de köper dem därför, säger han.
Sitt sociala ansvar är därför ingenting som Linum gått ut med, det skulle kännas förmätet tycker Sven Kempe. Däremot gör de ingen hemlighet av sitt miljöansvar. Vattnet som garnet färgas i renas och återanvänds. Ingenting släpps ut i naturen.
- Det kan vi tala om, för det är vi stolta över, säger Sven Kempe.
Huvuddelen av produktionen ligger i Indien. Där samarbetar man med samma familj sedan 40 år tillbaka, med 1 500 anställda där.
Vettiga löner, bra arbetsmiljö och omtanke om miljön är självklara saker för Sven Kempe.
- Min värdegrund har varit viktig för mig hela tiden. Men vi svenskar överskattar ofta vår insats. Vi gör vissa punktinsatser som är droppar i havet. Det är viktigt att dropparna finns, men det är inte så att Sven Kempe och Linum förändrar världen, säger han.
Samtidigt tror han att företag som Linum skyndar på utvecklingen mot ökat miljötänkande och förbättrade arbetsvillkor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!