I Vuxenskolans foajé står korgar fyllda till brädden av garn i alla tänkbara färger. En grupp kvinnor tittar och känner på nystanen. Yll o Tylls stickkafé startades för nästan fem år sedan, och Eva-Lotta Staffas, ledare för gruppen, har märkt att intresset för att sticka ökar. Till stickkaféet tar man med sig lite fika och dyker upp när det passar.
– Det spelar ingen roll om man är proffs eller nybörjare. Vi hjälper folk att komma i gång. De som kommer hit har ett gemensamt intresse och vi lär känna varandra genom att sticka och virka tillsammans, säger Eva-Lotta Staffas.
För några år sedan var medierna fulla av inslag om att handarbete blivit modernt igen. Men i stället för att mattas håller trenden i sig. En anledning kan vara en fler och fler blir medvetna om vikten av att varva ner. Handarbete fungerar som terapi.
– Man hamnar i ett slags rofyllt och nästan meditativt tillstånd, säger Tore Qvarfordt, länshemslöjdkonsulent. Han ser tecken på att fler ungdomar lockas av att tillverka saker med händerna:
– Det har blivit trendigt bland de yngre att ”nörda in sig” på gamla hantverkstekniker.
När det sys, stickas och snickras som aldrig förr frågar man sig vart alla saker tar vägen. Enligt Tore Qvarfordt ges det mesta bort till familj, vänner och bekanta. Men det finns även möjlighet att sälja det man tillverkat.
– De som hållit på ett tag och blivit duktiga kan sälja sina saker via Hemslöjden. Det finns även en internetsida som heter Etsy där privatpersoner från hela världen köper och säljer handarbete, berättar han.
Även antalet handarbetsbloggar på internet har ökat markant de senaste åren. På internet är det även enkelt att komma i kontakt med andra handarbetande personer. I Uppsala har exempelvis en grupp kvinnor startat sykollektivet Uppsytt. De lärde känna varandra via sina bloggar och har nu en gemensam internetsida, samt en regelbundet återkommande syjunta.
– Vi syr alla barnkläder som vi säljer via våra bloggar, men huvudsaken med Uppsytt är inte att sälja utan att ha roligt tillsammans, säger Susanna Thyselius, medlem i sykollektivet.
5 X HANDARBETE
Yll & Tylls Stickkafé
Var: Vuxenskolans foajé, Kungsängsgatan 12
Vad: Från kl 17 onsdagar udda veckor träffas pensioner i alla åldrar och stickar och virkar tillsammans. Såväl nybörjare som stickvana är välkomna. Här ges möjlighet att lära känna likasinnade samt att inspireras av och byta erfarenheter med de andra
deltagarna. Ta med eget fika.
Kostnad: Ingen
Uppmaskans stickcafé
Var: Cafe Linné Konstantina, Svartbäcksgatan 24
Vad: Uppmaskan är en lokalgrupp till Sveriges stickförening Sticka och anrodnar stickkafé måndagar jämna veckor från kl 17. Alla som är intresserade av stickning är välkomna. Nybörjare som proffs.
Kostnad: Ingen
Handarbetsträffar
Var? Hemslöjden, S:t Eriks gränd 2
Vad: Under våren fortsätter slöjdträffar för ungdomar varje söndag. Utöver det finns slöjdklubbar för barn och kurser för vuxna. För vuxna anordnas även en öppen mötesplats där vem som helst får droppa in (man bör dock inte vara nybörjare).
Kostnad: Slöjdträffar för ungdomar 40 kr/gång. Priser på kurser varierar.
Studiecirklar
Vad: Hantverks- och handarbeteskurser av olika slag finns hos flera studieförbund. Exempelvis har Medborgarskolan studiecirklar i allt från vävning och knyppling till klädsömnad och mönsterkonstruktion, och hos Vuxenskolan kan du bland annat lära dig folkdräktssömnad, stickning och att sy kläder. Kostnad: Varierar för de olika kurserna men räkna med att det ligger någonstans runt tusenlappen.
Temakvällar
Var: Uppsala konstmuseum, Uppsala slott.
Vad: Under våren anordnas temakvällar med namnet "kreativa processer" som riktar sig till ungdomar. Ungdomarna får i workshopform möta konstnärer och formgivare som arbetar i gränslandet mellan mode, design och konst.