Han vill skapa ordning i kaos

Han räddar till synes döda projekt och får dem på fötter igen. Efter mer än 50 år i branschen tror sig Uppsalaföretagaren Donald Davies veta exakt varför nio av tio projektarbeten misslyckas.

Foto:

Uppsala2006-04-18 00:00
- Det kan vara löjligt enkla saker ibland. Det är inte hjärnkirurgi det handlar om. Men man måste gå metodiskt till väga för att hitta det som är fel, säger Donald Da­vies.
Till sin hjälp har han sin egenkomponerade metod, som bygger på många års erfarenhet inom projektledarskap.
I metoden ingår att hålla så kallade workstorms, där idéerna kan frodas. Andra väsentliga delar är att ta reda på vad kunden vill ha och få ett skriftligt godkännande av de ansvariga cheferna för varje steg i projektet.
— Den som följer min metod lyckas i 90 procent av fallen, eller mer, säger Donald Davies självsäkert.
Han talar med dokumenterad framgång i bagaget. I mer än 50 år har Donald Davies arbetat med projektledning och många gånger räddat olika projekt. SAS, Pricer och Philips är några av kunderna genom åren. För sex år sedan var han med och grundade it-företaget Donald Davies & Partners i Uppsala. I företagets lokaler på Kungsgatan jobbar 37 konsulter.
— Vårt jobb är att skapa ordning i kaos, säger Donald Davies.

Slumpen låg bakom
Att han hamnade i projektbranschen var mest en slump. Donald Davies arbetade på teleföretaget ITT i femtiotalets England. Företaget skulle in i databranschen och han anmälde sitt intresse. Han fick i uppdrag att leda ett projekt som skulle anpassa en dator till en hålkortsläsare.
- Jag klarade mitt första projekt sex månader tidigare än beräknat. Då kände jag att det här är något som jag klarar av, säger han.
Donald Davies har rykte om sig i branschen att vara tuff och ställa krav på kunderna. Han berättar om när han hjälpte SAS med deras bokningssystem. När projektet var färdigt vägrade en chef på SAS att skriva på för sitt godkännande. Han ville testköra systemet en månad först. I Donald Davies metod ingår en mängd tester och han motsatte sig därför chefens invändningar.
— Jag sade till honom att antingen skriver du på eller så drar jag ur kontakten till hela bokningssystemet.
Han fick som han ville och projektet gick i hamn. Många har sagt till honom att han måste tygla sitt humör, men Donald Davies menar att en projektledare måste vara tuff.
— Man måste vara hård. Det är en talang jag har och jag får jobbet gjort.

Framgång guld värt
Han kan inte nog understryka värdet i ett framgångsrikt projekt.
- Nio av tio projekt misslyckas. De som lyckas sjudubblar sin vinst. De som misslyckas går inte bara miste om vinsten, de måste också betala för de skador det orsakar.
På 60-talet kom Donald Davies till Sverige första gången och sedan 1978 har han haft en fast bostad här. Han ser Sverige som ett föregångsland inom högteknologi. De långa avstånden i landet och människors behov av att kommunicera tror han kan vara en del av förklaringen.
- Få människor och stora avstånd skapar ett behov av högteknologi, oavsett om det gäller datorer, bilar, flygplan eller telefoner.
Men han är kritisk till hur många stora företag sköter sina affärer, både i Sverige och utomlands. Det finns en tendens i världen att strunta i projektledarskap, menar Donald Davies och nämner Nasa som exempel.
— Nasa ansåg att det kostade för mycket. De satsade på mentorskap i stället. Den första rymdfärjan de skickade upp efter det exploderade.
De senaste åren har Donald Davies ägnat tid åt att skriva böcker och föreläsa om projektledarskap. I framtiden väntar han sig att det kommer ett stort genombrott i branschen.
— Det måste det göra. Jag fattar inte att världen står ut med att 90 procent av alla projekt misslyckas, säger Donald Davies.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om