Liibaan Mahamoud kom till Sverige från Somalia för 25 år sedan, och är utbildad högskoleingenjör vid Uppsala universitet. Han driver sedan ett par år tillbaka ett affärsprojekt, Light Up Somalia, som grundar sig på två koncept, där den bärande idén är att hjälpa till att utveckla Somalia på ett miljövänligt sätt med solenergi. Den ena delen handlar om att diasporan, det vill säga somalier som lever utomlands, ska kunna köpa lampor med tillhörande solcellsteknik som de skänker till släktingar och vänner i Somalia, framför allt på landsbygden.
– Så kan till exempel de som driver små butiker ha möjlighet att hålla öppet på kvällarna utan att behöva använda fotogenlampor, säger Liiban Mahamoud.
Den andra delen i konceptet är att skapa jobb åt ungdomar och kvinnor som kan sälja solenergiprodukterna, bland annat med cykel som arbetsfordon.
– Vi ska även utbilda dem, förhoppningsvis i samarbete med Sida eller någon annan organisation, så att de kan starta egna företag.
Liibaan Mahamoud har även idéer om andra andra projekt som att återanvända flaskor, som annars skulle slängas, till bordslampor och att minska den stora skövlingen av träd som huggs ned för att befolkningen på landsbygden ska få bränsle.
Han brinner för att kunna ge något tillbaka till sitt gamla hemland.
– Det pratas så mycket om krig och pirater men inte om att en miljökatastrof hotar landet, säger han.
På somaliska heter företaget Iftiimiso som betyder både belysning och upplysning.
– Att förmedla kunskapen om ren energi är viktigare än att sälja. Det ger på sikt bättre hälsa för barnen och trygghet för kvinnor. Och bidrar förhoppningsvis på sikt till freden i Somalia.
Företaget har sitt lager i Somalias huvudstad Mogadishu och har fått exportlån från Almi i Uppsala. Än så länge är verksamheten mer på projektstadiet än en fullt utvecklad affärsrörelse, men Liibaan Mahamoud ser fram emot en konferens på utrikesdepartementet, UD, 10 juni dit handelsminister Ewa Björling bjudit in somaliska och svenska företagare.
– Där hoppas jag få kontakt med olika exportfrämjare, säger han.
Syftet med konferensen är att belysa och informera om affärsmöjligheter och ge utrymme för nätverkande mellan företag i Sverige och Somalia, enligt Per Lindgärde på UD, senior rådgivare för Afrikas horn.
– Anledningen till att vi nu genomför den här konferensen är att vi kan se en något mer positiv utveckling i Somalia, även om säkerhetsläget fortfarande kan vara spänt i många delar av landet.
En stor del av de investeringar som görs i landet kommer från diasporan, det vill säga somalier som flyttat till andra delar av världen, bland annat till Sverige.
Det finns ett stort stöd från det internationella samfundet för den nya regeringen i Somalia, men det finns fortfarande stora utmaningar, enligt Per Lindgärde.
– Men diasporan och andra företagare har en viktig roll när det gäller återuppbygganden av Somalia och vi vill främja de möjligheterna. Sedan får vi ser hur situationen utvecklas, säger han.