När vädret tillåter kommer Mehmet Köse, grundare av den nya föreningen Idrott mot brott, att starta den första gruppträningen i Bandstolen, Gottsunda. Det är ett initiativtagande mot minskad brottslighet i Uppsalas bråkigaste stadsdel. Mehmet Köse är själv uppvuxen i Stenhagen där han länge var aktiv i föreningslivet.
– Varför kastade inte jag sten på mina poliser? frågar han sig och berättar att han själv har haft det upp och ner, varit arbetslös och har diagnosen ADHD. Mehmet Köse tror att det kan bero på att han har lärt känna poliser och kunnat ringa dem direkt för hjälp. Han kan inte förstå hur man kan se poliser som fiender.
– En mindre bilbrand är ett steg mot rätt riktning som höjer den här staden och på så sätt även mig, berättar han.
Idrott mot brott kommer att ha tre olika gruppträningar. En för ungdomar, en för kvinnor och en blandgrupp. Allt kommer att ske utomhus, dels för att Mehmet Köse tycker att det blir fel att försöka hitta en träningshall när två av dem blivit uppbrända i området, samt för kunna synas offentligt. Mehmet syftar på den boulehall som blev uppbränd i januari och den tennishall som blev antänd 2013.
– Vi vill synas ute på oroliga områden. Vi gömmer oss inte, förklarar Mehmet Köse.
Han är själv utbildad fystränare och genom föreningen kommer tre personer att få möjlighet att utbilda sig till certifierad personlig tränare, säger han.
Föreningens mål är att försöka minska brottsligheten genom att ändra ungas attityd till samhället. Planen är att ge ungdomar en chans att träffa polis, brandmän och socialstyrelsens tjänstemän i ett annat sammanhang än brottslighet - och istället träna ihop. Alla länets blåljuspersonal är inbjudna, likaså politiker. Mohamad Hassan från kommunalrådet håller till exempel i löpträningen.
Ett av Idrott mot brotts mål är att också nå kvinnor, och Mehmet Köse ser mammor som dolda tillgångar som ingen tar tillvara på.
– När mammorna är ute kommer ingen vilja göra bus. Vi tror att mammor har en lugnande inverkan, både på sina egna och andras barn, säger han men poängterar att alla kvinnor är välkomna oavsett om dem har barn eller inte.
Urban Olsson, gruppchef för områdespoliser i Uppsala, stöttar engagemanget men säger att det inte alltid är möjligt för polisen att medverka.
– Det är alltid positivt med engagerade människor som försöker förbättra samhället. Tyvärr tror jag det kan bli svårt att träna på arbetstid och på fritiden tränar jag på annat håll. Däremot stödjer vi idén och svänger gärna förbi och presenterar oss, berättar Urban Olsson.