– Kommer inte berget till Mohammed får väl Mohammed komma till berget, säger Lars Bryntesson (S), där han sitter på sitt nya kontor i kommunhuset i Märsta.
Berget i fråga är hans 74–åriga mamma, som bor i Norrtälje och är en av huvudanledningarna till att Lars Bryntesson tackade ja till att bli nytt kommunalråd i Sigtuna kommun, när Anders Johansson (S) nu lämnar posten efter tio år.
Genom att bosätta sig i Märsta kommer han närmare henne än när han bodde på Värmdö, där han har varit kommunalråd sedermera oppositionsråd.
Att lämna Värmdö för Märsta är en utmaning som 52–åriga Bryntesson ser fram emot.
– Det är mycket mer mångfald här i kommunen. Värmdö består av en stark övre medelklass som har mycket pengar och är ganska bortskämd. Det brukar heta att lika barn leka bäst men jag tycker att olika barn uppfinner nya lekar. Jag vill hellre uppfinna nya lekar. Det utvecklar samhället.
Redan som 19-åring blev Bryntesson ordförande för SECO, Sveriges elevers centralorganisation, som då hade 20 anställda och miljonomsättning. Som 30-åring blev han Sveriges yngsta departementsråd och har jobbat åt sju olika ministrar, bland andra Margot Wallström och Ulrika Messing.
Universitetsexamen har han inte, men menar att åren på regeringskansliet var skola nog. Där utformade han talangprogrammet som ledde till framgångar för idrottare som Carolina Klüft och Stefan Holm. Programmet innebar att man lyfte fram runt hundra idrottare om året och gav dem stöd med tränare, kost och medieträning. Det är en modell som han nu vill fortsätta jobba med här.
– Det finns mycket kraft hos var och en. Den kraften kallas entreprenörskap i näringslivet men finns också hos medarbetare på kommunen. Ledarskap måste handla om att leta efter talanger och utveckla de sidorna hos folk.
En av utmaningarna med det nya jobbet blir att efterträda Anders Johansson, tror han.
– Jag har samma ambitioner att samverka med näringslivet och att kommunen ska fortsätta att vara offensiv när det gäller investeringar. Det kommer jag att jobba med lika intensivt som Anders, men jag kommer också försöka hinna se de mjuka verksamheterna, som vård, skola och omsorg, lite mer.
En annan utmaning blir att vara ifrån 12-åriga dottern Linnea, som bor kvar med sin mamma på Värmdö. Lars Bryntesson beskriver relationen med sin dotter som en ”kanonrelation”, något han delvis tillskriver att han var pappaledig när hon var liten.
– Jag tror att det var viktigt. Både för att ett barn har rätt till båda sina föräldrar, men också för ens egen skull. Man är en hel människa om man känner en koppling till sina barn.