Han vill få fler att förstå Kina

De viktigaste förklaringarna till Kinas enormt snabba utveckling är att det byråkratiska systemet fungerar bra och att kinesernas prioriterar utbildning. Det menar kinaexperten Johan Björkstén som bor i Peking sedan över 20 år.

Foto: Ingrid Kyllerstedt

Uppsala2007-08-06 13:23
Där driver han ett av Kinas största PR-företag. Men han har också egna tv-program, där han bland annat lagar västerländsk mat och visar hur vi kokar och äter kräftor i Sverige, med hattar och dill.

- Kinas ekonomi utvecklas explosionsartat och det kinesiska samhället förändras minst lika snabbt. Det gör behovet att förstå detta enorma land större än någonsin. Men många västerlänningar har bristfälliga kunskaper om Kina. Däremot vet kineserna imponerande mycket om västerlandet, säger kinaexperten Johan Björkstén.

Förra året gav han ut boken "I Mittens rike" där han guidar läsarna i Kinas historia, ekonomi, samhällsliv, kultur och ger personliga inblickar i hur det är att leva i detta jätteland.
Johan Björkstén är uppvuxen i Uppsala och blev fascinerad av Kina då han studerade ryska vid Försvarets tolkskola. Han fortsatte sedan med studier i kinesiska vid Stockholms universitet och flyttade kort därpå han till Kina för att studera kemi (på kinesiska) vid Pekings universitet.

Sedan dess bor han i denna jättestad. Här har han varit dj på den statliga radion, ägt ett musikproduktionsbolag och jobbat sedan länge inom både radio och tv. Nu senast har han varit värd för en tv-serie där han lärt ut västerländsk matlagningskonst.
- Italiensk mat gillades mest, speciellt lasagne och spagetti bolognese. Men det blev också stor uppmärksamhet när jag lagade svenska kräftor i tv och hade kräftkalas med hattar och allt. Många kineser testade att äta kräftor kalla i stället för som man gör i Kina, varma och med starka kryddor, berättar Johan Björkstén.

Förutom att medverka i tv och radio, driver han PR-företaget Eastwei Relations i Peking. Företaget har vuxit sedan han 2003 blev ensam ägare och antalet anställda har ökat från 25 till 100, nästan alla är kineser.
- Vi hjälper företag att anpassa marknadsföringen till Kina. Det kan till exempel vara att få kinesiska konsumenter att förstå vad en småländsk gärdsgård är och vad som är dess värde, säger Johan Björkstén.

Eastwei Relations arbetar också mycket mot media.
- Trots att medierna är statsägda och hårt kontrollerade finns det ingen public servicekanal i Kina. Alla kanaler har reklam och många är rent kommersiellt drivna.
Medierna präglas av den enorma spänning som råder mellan Kinas oerhört starka kommersiella krafter och det komplicerade politiska systemet som bygger på kontroll.
- Det finns ingen idealism utan marknadskrafterna tränger undan det gamla systemet. Det är bara pengar och makt som räknas inom media. Tidigare kunde artiklar beställas i medierna genom personliga relationer, och med mutor.

Paradoxalt nog gör detta att den politiska kontrollen över medierna i viss mån mjukas upp, förklarar han.
Johan Björkstén bor med sin fru Lin i en lägenhet i centrala Peking och kan fortfarande bli förbluffad över omsorgen som präglar släktrelationerna. Det är det bästa med Kina, tycker han.
- Ja, det finns en värme i relationerna som jag älskar. Man tar hand om sina föräldrar och sin släkt på ett fantastiskt sätt.

Omsorgen har rötter i den konfucianska traditionen, som fortfarande präglar Kina trots den kommunistiska regimens långvariga makt. Från denna tradition kommer också respekten för lärdom som också genomsyrar det kinesiska samhället.
- I Kina ärvdes inga titlar under kejsardynastin utan vägen till framgång gick genom studier. Även en fattig pojke kunde nå en hög post inom den kejserliga administrationen genom studier. Den här hungern efter utbildning gör att alla söker bildning och vill studera. Det gör samhället flexibelt.
Att vara företagare i Kina tycker Johan Björkstén fungerar bra. Det byråkratiska systemet är djupt rotat och fungerar väl.

- Vi betalar 40 procent i bolagsskatt och sex procent i omsättningsskatt. I Kina framhålls Sverige ofta som en modell det gäller välfärdssystemen. Men i Kina finns ingen solidaritet med de sociala systemen. Om en bra reform införs så missbrukas den ofta för att man i det kommunistiska samhället lärt sig det, det man inte själv har nytta av kan man "sälja" vidare.

Det han saknar mest i Peking frisk luft, något han passar på att njuta av nu på semestern i Sverige. Och luften får gärna vara "regntvättad", som i sommar.
- När kineserna kommer till Sverige blir de lyriska över vår natur. De älskar att plocka svamp och bär i skogen. Därför är bästa tiden för kineser att besöka Sverige just nu, säger Johan Björkstén.
FAKTA om Johan Björkestén

Johan Björkstén, boende och verksam i Peking sedan 1986 där han äger Eastwei Relations som är ett av landets största PR-företag med hundra anställda. Som radiopratare och tv-värd har han blivit en kändis i Peking. Han är en av ytterst få utlänningar som talar felfri kinesiska, kan kalligrafi och är en världsauktoritet på kinesisk skrift.

Johan Björkstén har gett ut boken "I Mittens rike" (Bilda förlag) där han på ett personligt sätt delar med sig av sina djupa kunskaper och erfarenheter om den kinesiska kulturen, historien, samhällslivet, ekonomin och människorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om