Både föreningar och enskilda personer från Djibouti, Eritrea, Etiopien, Somalia och Sudan kan få hjälp av Sirage Detango med att ordna kurser eller föreläsningar. Han sitter i ABF:s lokaler i Märsta. Det är också ABF Norra Stor-Stockholm som finansierat projektet, som vänder sig till föreningar i Sigtuna, Järfälla, Sundbyberg, Upplands-Bro och Upplands-Väsby.
Sirage Detango menar att föreningarna själva har haft svårt att uppnå sina mål med att nå ut till det svenska samhället och att han fungerar som medlare mellan dem.
- Det kan lätt bli missförstånd i kulturer och kommunikationen och det är lättare att vända sig till mig först, eftersom jag förstår deras språk, kultur och problem. Då har också ABFs personal lättare att samarbeta med andra kulturer, säger Sirage Detango.
Målet är också att skapa ett nätverk mellan föreningarna. Ett problem är att konflikter från hemlandet skapar missförståelse och osämja. Flera föredrag har hållits med några av de cirka 120 föreningar i Norra Stor Stockholm, där man till exempel diskuterat de rådande oroligheterna i Afrika och orsakerna till dessa. Enligt Sirage Detango finns det åtta afrikanska föreningar i Sigtuna kommun.
- Ett exempel vi tagit upp är svälten i Afrikas horn. I grund och botten saknas demokrati och kunskap och därför är det ofta krig och konflikter i de länderna, säger Sirage Detango.
Även människor från andra kulturer som är intresserade av Afrika kan få hjälp av honom. Till exempel kan han arrangera en språkkurs eller ge information om ett land i fråga.
Under våren firar ABF 100 år med olika aktiviteter. Projektet Afrikas horn ansluter sig till firandet genom att arrangera en afrikansk vecka som ska hållas 27 februari till 3 mars, men det är ännu oklart var. Sirage Detango vill uppmana politiker under den veckan att diskutera vikten av integration så att projektet ska kunna fortsätta även i framtiden.