Han varslade - och låg sömnlös

Sedan fyra månader tillbaka har 143 personer sagts upp från hans företag, Atlas Copco. Stefan Calner, platschef på Atlas Copco i Tierp berättar i en öppenhjärtig intervju om känslorna bakom de senaste månadernas massuppsägningar

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2009-04-04 06:57
350, 80, 260, 40. Känner du igen siffrorna? Det är antalet varsel som lagts av olika företag i Uppland de senaste veckorna. Men bakom varje siffra i statistiken döljer sig en människa, en raserad vardag. Och - en ansvarig chef.
Vi träffade Stefan Calner på Atlas Copco i Tierp som sedan fyra månader tillbaka sagt upp 143 personer.

Klockan är sex på morgonen den 12 februari 2009. Stefan Calner hämtar en kopp svart kaffe från automaten på kontoret och sätter sig framför datorn. Han inleder varje morgon med att kolla orderingångarna.
Sedan september 2008 är det dock ingen munter läsning och han konstaterar för sig själv att beslutet han tagit tillsammans med Atlas Copcos företagsledning dagarna innan är det rätta. Åtta timmar och en kvart senare ska han, för andra gången på fyra månader, berätta för personalen att 80 av dem varslats om uppsägning. Han har en tjock klump i magen och sväljer hårt.
- Vi samlades på verkstadsgolvet. Jag kommer egentligen inte ihåg vad jag sa. Det bara ringde i hela skallen och tankarna snurrade. Jag såg hur folk gick in i sig själva och direkt började fundera vad det här skulle innebära för dem.
- Det var fruktansvärt. Samtidigt har jag lärt mig att den tuffaste perioden kommer efteråt när det måste förhandlas fram vilka som faktiskt måste lämna företaget.

Nu, nästan två månader senare är förhandlingarna med fackförbundet klara och i veckan meddelade företaget att 75 av de 80 varslade sägs upp. Tidigare i år har 68 personer fått lämna företaget.
Vi träffar Stefan Calner på hans kontor. Han är på jakt efter mjölk till kaffet, men måste stanna upp när fotografen ber honom ta plats i en av stolarna. Hon vill se hur ljuset från fönstret faller i ansiktet.
- Det spelar ingen roll, jag har inte sovit på två veckor, säger han snabbt, men sätter sig villigt ner.
I stället för att sova tillbringar Stefan Calner en stor del av nätterna i övernattningslägenheten i Tierp med att fundera. Han tänker på hur det ska gå för de anställda som sagts upp. Kommer de att få nya jobb? Vad innebär det här för deras barn? Men också var världsekonomin är på väg och hur det ska gå för Sverige som industrination.

Atlas Copco i Tierp har i dag 280 anställda. Företaget har under ett halvår minskat sin personal med nästan 60 procent. Anledningen är framför allt krisen i bilindustrin där Atlas Copcos största kunder finns.
- I tankarna befinner jag mig i en ständig kamp mellan mina känslor och mina kunskaper kring det ekonomiska läget. Jag vet att vi måste säga upp folk för att företaget ska överleva. Samtidigt är det oerhört jobbigt att vara ansvarig för att de människor som jag träffar varje dag på verkstadsgolvet och i matsalen blir av med jobbet, säger Stefan Calner.
Han klickar bort två samtal på telefonen men svarar vid den tredje påringningen och ber att få ringa upp. Blicken letar sig sakta uppåt när han funderar över frågan om vad han tror att de anställda tycker om honom.
- Jag är ju företagets högsta representant här i Tierp och är säkert inte särskilt populär i det här läget. Samtidigt tycker jag att personalen behandlar mig med respekt. De skulle kunna säga stick och brinn när jag träffar dem i lunchmatsalen. Men det gör de inte.

Om det är bra eller dåligt har Stefan Calner inget rakt svar på. Han förstår om arbetarna måste få utlopp för sin frustration. Samtidigt tror han att de förstår varför företaget måste säga upp folk. Men hade samma läge infunnit sig på ett företag i Stockholm eller en annan större stad tror han att läget hade varit annorlunda.
- Det är en jätteskillnad. Här måste jag verkligen kunna stå för mina beslut till 100 procent. Jag kommer att stöta på folk från Atlas Copco på Ica om kvällarna. Allt är så mycket mindre anonymt här. Men för mig är det positivt. Jag vill ha en nära kontakt med medarbetarna, även om tiderna är tuffa.

Stefan Calner går bort till datorn. Han ska egentligen googla titeln på den bok han läser just nu, men måste bara kolla orderingångarna först. Resultatet är negativt.
Men solen skiner. Stefan Calner försöker vara positiv ändå. Även om det känns som skit, säger han.
Tror du att det kan bli fler uppsägningar?
- Det vill jag inte kommentera.

Bakgrund:
Före finanskrisen hade Atlas Copco i Tierp 480 anställda, inklusive personal från ett bemanningsföretag. Nu har Atlas Copco sagt upp 143 personer sedan december 2008.
Det första varslet på 80 personer lades den 4 december 2008. Av dem sades 68 upp.
Det andra varslet lades den 12 februari i år.
I onsdags stod det klart att 75 av de 80 varslade får lämna företaget. Orsaken är en kraftigt vikande orderingång till följd av krisen i bilindustrin. I dag består personalstyrkan av 280 personer.

Fakta: Stefan Calner

Ålder: 35 år
Bor: Stockholm, övernattningslägenhet i Tierp.
Yrke: Platschef, Atlas Copco Tierp sedan tre år tillbaka. Kommer närmast från jobbet som inköpschef på Atlas Copco i Nacka.
Utbildning: Civilingenjör Kungliga Tekniska högskolan, Stockholm.
Familj: Sambo
Antal timmar på jobbet i veckan: Aldrig färre än 50.
Intressen: Familj, vänner, golf.
Sopsorterar: Batterier, burkar och glas. Borde skaffa kompost.
Läser: Just nu Djävulen och fröken Prym av Paulo Coelho.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!