Under söndagen inträffade en fallskärmsolycka vid Johannisbergs flygfält i Västerås. Mannen, som var i 50-årsåldern och tillhörde Stockholms fallskärmsklubb, avled efter att ha förts till sjukhus med svåra skador.
Enligt Anna Oscarson, kommunikationsansvarig för Svenska fallskärmsförbundet, har både klubben i Stockholm och i Västerås haft krishantering.
– I Västerås där själva olyckan sägde rum fick vi snabbt få till en akut krishantering för att ta hand om känslorna, kaoset och paniken som personer kände på plats.
I Västerås har klubben bland annat haft kontakt med en psykolog.
På hoppfältet i Gryttjom, där fallskärmsklubben i Stockholm håller till, var det många som kände mannen.
– Klubben ställde in all hoppning direkt efter olyckan och hoppade inte mer den dagen. Jag vet att man hissade flaggan på halvstång. Dagen efter olyckan vet jag att medlemmarna gjorde en formation. Till exempel att man ligger i en ring och håller varandra i händerna så lämnar man en plats öppen.
Enligt SVT Nyheter Uppsala var mannen hemmahörande i Uppsala.
– Det var en väldigt erfaren hoppare som gjort otroligt mycket bra för Fallskärmssverige. Personen hjälpte många och var väldigt uppskattad när han lärde ut sina kunskaper, berättar Anna Oscarson.
Enligt kommunikationsansvarig pågår det en utredning som ska ge svar på exakt hur olyckan gått till. Enligt vad polisen tidigare uppgett trasslade mannen in sig i linorna till fallskärmen under själva hoppet, och landade därför i för hög fart.
Att en olycka som den här sker är väldigt ovanligt enligt Anna Oscarson.
– Det finns olycksstatistik som visar att en av cirka 300 000 hoppare drabbas.