Han valde sitt intresse

Toni Larsson fick höra att fordonsprogrammet var fullt av slöa elever. Trots det valde han efter sitt stora intresse, bilar. I dag går han sista året och meckar med bilar på skoltid, och stortrivs.

Uppsala2014-02-19 08:03
Toni Larsson är 18 år och bor i Rotebro, men han går på fordonsprogrammet på Arlandagymnasiet i Märsta.
- Jag har alltid tyckt om bilar och haft ett motorintresse. Det var därför jag valde fordon, berättar han.
Ganska kort efter sin 18-årsdag tog han körkort och i dag äger han två Audi-bilar köpta via annonser.
- En för vintern och en för sommaren. Sommarbilen är för låg för att köra på vintern, den skulle nästan vara som en snöplog. Sommarbilen är mer av en sportbil, berättar han.
Det är inte ett måste att ha bil och körkort när man går på fordonsprogrammet, berättar Toni. Däremot är det viktigt att ha ett intresse.
- Om jag inte hade haft mitt intresse hade jag aldrig lärt mig så här mycket. Det gäller alla program, berättar han.

Fordonsprogrammet är ett så kallat yrkesförberedande program. I utbildningen ingår 15 veckor arbetsplatsförlagd utbildning, APU. Det är ett annat ord för praktik. På Arlandagymnasiet har man fem veckor under varje årskurs.
- Om jag skulle ändra något med utbildningen skulle det vara att ta bort praktiken i ettan och ha mer i tvåan och trean. I ettan kan man inte så mycket, säger Toni Larsson.
Förra veckan hade han APU på Danielsson Motorsport i Arlanda stad där han fick mecka med racingbilar. Han fick praktikplatsen genom skolan förra året men ringde upp dem själv i år. Efter de 15 veckorna av APU kommer de ofta tillbaka till gamla praktikplatser, berättar Toni Larsson.
- Då vet de ju var de har en och lär känna en. Det är många som börjar jobba direkt efter gymnasiet på praktikplatsen.

Toni Larsson vill jobba inom fordon, men inte nödvändigtvis som bilmekaniker. Han har sökt en högskoleutbildning i motorsystemsteknik, hur man styr motorer. Toni har lagt till Matematik B inför framtiden för att många utbildningar kräver det.
- Om man inte väljer rätt kurser i gymnasiet får man läsa in dem senare, säger Toni.
Nyligen startade lärlingsutbildningar i Sverige och man kommer se hur det fungerar ända fram till höstterminen 2011, enligt Skolverkets hemsida. Då är man på praktik hälften av veckan och i skolan den andra hälften. Då är det extra viktigt att välja rätt kurser i gymnasiet om man vill kunna läsa på högskola efteråt. Om man inte väljer till Svenska B får man ingen behörighet.

Det finns människor som påstår att elever på fordonsprogrammet inte tycker om skolan och inte gör någonting.
- Det var det ryktet jag hade hört innan jag började, men det tycker jag absolut inte stämmer, säger Toni Larsson.
Än en gång handlar det om att ha ett intresse. De som är intresserade av fordon pluggar och är aktiva på lektionerna, berättar han. Och slöa elever finner man i alla program.
Däremot är det ingen lögn att det är väldigt få tjejer som går fordonsprogrammet. Det finns bara en tjej i Tonis klass. Från början var de två stycken, men den ena bytte skola efter ett år för att kunna ha tyngre fordon som inriktning.

Totalt finns det fyra tjejer på Arlandagymnasiet som läser fordonsprogrammet. Det är ungefär sex procent av fordonseleverna. I Uppsala är det en lite större del, men även där är mindre än en tiondel av klassen tjejer.
Nästa praktik åker Toni Larsson ända till Borlänge till Dahlbäck Racing. De fixar till bilar efter kunders behov, till exempel trimmar motorn. Det är mer i Tonis smak.
- Och de har ju de bästa märkena, Audi och Volkswagen, säger han.
Fordonsutbildade tros lätt få jobb.
Statistiska Centralbyrån, SCB, brukar samla in statistik och göra en arbetsbarometer. Den visar vilka jobb SCB tror att det kommer finnas många av och vilka yrken det kommer att bli svårt att få jobb inom.
Enligt arbetsbarometern kommer det att finnas en brist på fordonsutbildade. Om tre år har behovet ökat, enligt arbetsbarometern. Detta betyder att det kommer bli lätt att få jobb inom fordonsbranschen.
När man har gått fordonsprogrammet har man grundläggande behörighet inför högskolan, men olika utbildningar kräver olika gymnasiekurser.

Få tjejer väljer fordonsprogrammet.
Antal tjejer under höstterminens start 2008:
Arlandagymnasiet 4 av 65 elever, 6 procent
Uppsala kommun 52 av 580 elever, 9 procent
Källa: SCB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om