Han tror på centralt belägna vandrarhem
Det går bra för storstädernas vandrarhem. Många drivs av kreativa entreprenörer. En av dem finns i Uppsala. På fyra år har Oscar Diös startat två vandrarhem i stan. Nu siktar han på att etablera sig i Europa med det egna konceptet Jumbo Hostel.
Kvarntorgets vandrarhem har en stor inomhusgård. Här kan gästerna kan äta och umgås, säger Oscar Diös.
Foto: Hans E Ericsson
- Och här, säger Oscar Diös, ska vi har en avdelning där de som lagar egen mat kan sitta ned och äta.
Han är ny i branschen men har lyckats bygga upp en mindre vandrarhem- och hotellkedja i Uppsala på fyra år.
Den består av S:t Persgatans vandrarhem, ett lägenhetshotel i Luthagen och ett kombinerat vandrarhem och hotell på Kvarntorget. Tjugo miljoner kronor har han lagt ned på projekten och kvalar därmed in i gruppen "kreativa" vandrarhemsvärdar som Svenska Turistföreningen, STF, anser ha lyft branschen i storstäderna.
Utmärkande för de kreativa är att de skapar nya affärsmöjligheter. Oscar Diös har satsat på ett koncept liknande flygbolaget Ryanair. Det bygger på god grundstandard till lågt pris kombinerat med valfrihet. Hos Diös går det att övernatta från 170 till 895 kronor.
- Vandrarhemmet är billigast. Sedan går det att köpa till sängkläder och frukost, städning, rum med egen dusch och toa eller eget hotellrum med tv och allt, säger han.
Konceptet har slagit väl ut. Oscar Diös har fördubblat antalet gästnätter från 10 000 till 20 000 på fyra år och siktar nu mot 50 000.
För att klara det måste han ro projekt Jumbo Hostel i hamn. Det går ut på att köpa upp utrangerade flygplan av märket Jumbojet, inreda dom till vandrarhem och erbjuda övernattning vid stora internationella flygplatser. I november öppnar hans första Jumbo Hostel på Arlanda. De specialbeställda duschkabinerna som ska monteras i Jombo Hostel har redan levererats och står i Kvarntorgets lager.
- När allt är klart ska planet ställas upp vid infarten till Arlanda och ha 25 rum plus ett kök i övervåningen. Nästa steg är att öppna ett Jumbo Hostel till på någon Europeisk flygplats inom två år, säger han.
Anledningen till att han började i vandrahemsbranschen är flera. Han har själv varit ute och luffat, bott på olika vandrarhem världen över men ofta tyckt att de ligger för långt från stan.
Uppsala saknade i stort sett året runt öppna vandrarhem centralt så han såg en nisch att satsa på. Till det ska läggas ett intresse för hus, (kanske ett arv efter pappas morfar, Anders Diös, som grundade den anrika byggfirman Diös från Uppsala).
Han vill också ta vara på det gamla, ett miljötänkande som löper genom samtliga projekt; att hyra eller köpa en sliten eller utrangerad fastighet, bevara det som går och bygga om resten.
- Och så gillar jag stämningen på vandrarhem. Det är lätt att få kontakt med folk. Så är det inte på vanliga hotell. Här har vi haft femton olika nationaliteter på 22 rum. Det är häftigt när alla träffas i vandrarhemmets kök, säger han.
Många gäster är småföretagare som gör vanliga entreprenörsjobb i stan, motorcykelgäng, fotbollslag, pensionärer och föräldrar som hälsar på sina barn som studerar i stan.
Att hitta lämpliga lokaler i centrum har varit ett av det stora problemen. Enligt Oscar Diös vill hyresvärdarna helst hyra ut för kontor. De står tomma på kvällar och nätter och kräver ingen tillsyn av vaktmästare och annan servicepersonal under den tiden. Ett vandrarhem fungerar på motsatt sätt. Det är tomt dagtid och fullt av folk på kvällar och nätter. Därför hyr han bara lokalerna i S:t Pers vandrarhem. Övriga fastigheter har han köpt. Ekonomiskt har det gått bra. Omsättningen ligger på fyra miljoner kronor om året och han har åtta anställda.
Hur ser du på branschens framtid?
- Den behöver rycka upp sig. Man måste höja standarden på lokalerna för att skapa ett bra basutbud speciellt för vandrarhemmen i city, säger han.
Han tror också att vandrarhemmen måste kunna erbjuda fler aktiviteter till gästerna. Ett sätt är att lägga upp bussturer med övernattning på flera olika vandrarhem. Han har själv planer på att erbjuda gästerna på Jumbo Hostel ett paket med övernattning på Jukkasjärvi ishotell.
- Men då kommer vi att flyga upp, säger Oscar Diös.
Innan det blir verklighet så måste Kvarntorget bli klart. Den stora inomhusgården ska möbleras med sittgrupper, de hårda korridorgolven ska få mjuka mattor, lösa ledningar, skruvhål och nybyggda väggpartier ska spacklas och målas färdigt. De stora väggfönstren mot inomhusgården öppnas så att Kvarntorgets ljus kan stråla in.
Personfakta
Oscar Diös
Ålder: 35 år
Familj: Sambo och två barn
Bor: I villa i Sunnersta, Uppsala
Aktuell som: Entreprenör. Driver två vandrarhem och ett hotell i Uppsala med totalt 80 rum och cirka 20 000 gästnätter. Ytterligare 25 rum skapas på Arlanda i höst.
Fakta:
Vandrarhem anslutna till Svenska turistföreningen (STF):
Antal vandrarhem: 320 stycken över hela landet.
Antal gästnätter: 1,2 miljoner
Vandrarhem med flest gästnätter:
Fridhemsplan Stockholm: 106 311,
Zinkensdamm Stockholm: 84 232,
af Chapman Stockholm: 44 923.
En fristående vandrahemsorganisation finns vid sidan om STF. Den heter SVIF, Sveriges vandrarhem i förening och har 196 medlemmar.
Vandrarhem anslutna till Svenska turistföreningen (STF):
Antal vandrarhem: 320 stycken över hela landet.
Antal gästnätter: 1,2 miljoner
Vandrarhem med flest gästnätter:
Fridhemsplan Stockholm: 106 311,
Zinkensdamm Stockholm: 84 232,
af Chapman Stockholm: 44 923.
En fristående vandrahemsorganisation finns vid sidan om STF. Den heter SVIF, Sveriges vandrarhem i förening och har 196 medlemmar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!