Han tror inte på FRA-lagen

- Visst behöver vi signalspaning i kabel, men det finns en övertro på möjligheterna. Och den nuvarande lagen är dålig. Det säger Joakim von Braun, 54 år, som har ett förflutet som extern rådgivare åt Säpo.

Foto:

Uppsala2009-03-06 09:02
I dag är han säkerhetsrådgivare vid High Performance Systems i Solna som hjälper företag och myndigheter att förebygga hot och risker inom it-området.

Han är en av många kritiker av FRA-lagen.
- Felet med den är att den är för allmänt hållen, säger han. I stället för att precisera vad det är man vill komma åt får FRA rätten att lyssna på allt och alla inom ett mycket brett område. Filtreringen blir den stora uppgiften. Risken är att det viktiga missas när man får mängder av ovidkommande uppslag som måste kollas.
Signalspaning kan avlyssna främmande makter (främst Ryssland, en stor del av den ryska teletrafiken går över Sverige) och hålla koll på de nya hoten: extremism, terrorism, spridning av massförstörelsevapen, illegal migration, organiserad brottslighet.

Varför har då lagen fått en så allmän inriktning?
- Det främsta bakomliggande skälet är att FRA sedan mer än 40 år haft ambitionen att bli ett slags svenskt CIA. De har haft en framgångsrik lobbying bland annat för sin roll i svensk IT-säkerhet. Politikerna, som överlag kan för lite om underrättelsefrågorna, har gett FRA möjligheter att ta uppdrag från myndigheter, en verksamhet som bekostas av skattemedel och som kritiserats hårt av många IT-säkerhetsföretag, säger Joakim von Braun.
- Denna expansiva ambition leder naturligtvis också till att den traditionella rågången mellan civil och militär säkerhets- och underrättelsetjänst suddas ut.

Emellertid klarar inte FRA att bearbeta, sammanställa och delge de informationsmängder de vill komma åt.
- Säpo, Tullverket, Rikskriminalen, Kontoret för särskild information (före detta IB) och den militära underrättelsetjänstens resurser riskerar till stora delar att upptas av att försöka hitta något av intresse i allt det som samlats in.
Det finns andra problem med FRA-lagen som sätter den ur spel.
- Anonyma servrar där identiteten på användarna har tvättats bort och servrar som förses med så kallade krypterade tunnlar som döljer vilka IP-adresser och enskilda som surfar på nätet.
- Teknik kan i bästa fall tala om vad som har hänt och det som händer nu, men avslöjar mycket litet om framtiden. Framför allt kan den inte se in i huvudet på folk. Det behövs mänskliga källor, agenter, som kan tala om intentionerna hos de människor vi spanar på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om