Han tog sig från Gottsunda till Vita huset

Trita Parsi har tagit sig hela vägen från Gottsunda till Vita huset. Men när han på tisdagen ställde sig framför högstadieeleverna i Gottsunda var han nervösare än när han träffade Obama.

Elever. Halima Begum och Nathalie Amaya från Gottsundaskolan tyckte det skulle bli jättespännande att höra hur Trita Parsi tagit sig så långt.

Elever. Halima Begum och Nathalie Amaya från Gottsundaskolan tyckte det skulle bli jättespännande att höra hur Trita Parsi tagit sig så långt.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-03-14 20:50

Videon är inte längre tillgänglig

Trita Parsi tittar sig fascinerat omkring inne i Kulturpunkten i Gottsunda centrum.

– Fantastiskt fint! Ungefär här måste Samis taekwondo ha legat förr i tiden, jag höll på jättemycket med taekwondo.

Trita Parsi har inte varit i Gottsunda på minst tio år. Kanske femton, säger han och tänker efter. Sedan många år bor han i Washington, tillsammans med sin fru – som även hon kommer från Uppsala – och deras tre barn. Hans expertis om Iran har lett honom hela vägen till Vita huset. Bland annat var han rådgivare åt den innersta kretsen kring Barack Obama under USA:s förhandlingar med Iran, som landade i det historiska kärnenergiavtalet 2015.

Vi sätter oss vid ett runt och charmigt slitet träbord medan Trita Parsi ser sig omkring efter uttag att ladda sin Ipad. Klockan är tjugo i två och de första högstadieeleverna börjar släntra in. Snart ska Trita Parsi ställa sig på scenen och berätta om sin uppväxt här i Gottsunda och om vardagen i Washington. Men framför allt ska eleverna, som kommer från Valsätraskolan och Gottsundaskolan, få ställa frågor till honom.

Schemat är hektiskt de två dagar han är här. Det är luncher med universitetsfolk – han har precis käkat lax med rostade äpplen tillsammans med prorektorn – seminarier, föreläsningar, sammanträden på UD och jobbmöten inbokade.

Men när han fick frågan om att komma och träffa elever i Gottsunda svarade han ja direkt.

– Jag känner en stark känsla av lojalitet mot Gottsunda. Det var ju ändå här jag växte upp och jag vill att det ska gå bra för de som växer upp här.

Trita Parsi var fyra år när familjen flyttade till Gottsunda, efter att ha flytt shahens Iran och pappan fått en gästprofessur på Uppsala universitet. I lägenheten på Altfiolgatan, bara några kvarter härifrån, pratades det ständigt politik under uppväxten.

– Jag vill ju att mina barn också ska växa upp med politik. Men de kan inte ens titta på nyheter längre, för då står Trump och pratar nedsättande om mexikaner och andra grupper. Det är en bisarr situation, säger han och skakar på huvudet.

Som barn kände han sig aldrig riktigt som svensk. Utanförskapet i Gottsunda var för stort, och det blev i stället den iranska identiteten han höll fast i. Men när han flyttade till USA blev det uppenbart för honom hur svensk han ändå var i många värderingar. Och han omvärderade uppväxten i Gottsunda.

– Utan tvekan fanns en stark känsla av utanförskap, och jag ser att här fortfarande är väldigt invandrartätt. Det kändes som att man inte riktigt hade möjligheter att avancera.

– Men nu har jag förstått vilken enorm frihet barn har här i Sverige. Vi cyklade runt, spelade fotboll i Gottsundagipen, badade i Graneberg. Den friheten gav en enorm självständighet och ett självförtroende som mina och andra barn i USA inte får. De måste skjutsas överallt. Innan de tar körkort är tillvaron som ett fängelse.

Förra året fick Trita Parsi utmärkelsen Årets alumn av Uppsala universitet, och han har kommit till Sverige för att hålla sin alumnföreläsning. Föreläsningen kommer handla om de framtida relationerna mellan USA och Iran med Donald Trump som president. Trump har nämligen hotat att säga upp kärnenergiavtalet.

– Den enorma seger det innebar att det nukleära avtalet blev av ... och så kommer nästa president och vill riva upp avtalet, utan att förstå de krafter han kommer att frigöra. Jag är väldigt orolig över att vi närmar oss det krig som vi jobbat så hårt för att undvika, säger Trita Parsi.

När jag frågar honom om det finns någon som helst chans att Donald Trump skulle kunna lyssna på hans råd skrattar han lite uppgivet.

– Donald Trump bjuder in människor enbart utifrån deras lojalitet gentemot honom. Inte utifrån deras meriter.

Stämningen i Washington beskriver han som oerhört hätsk efter Donald Trumps tillträde.

– Jag har aldrig varit med en situation där så många amerikaner pratar om presidenten som sin fiende. Vilket han är, så som han pratar om dem och om media. Han skadar USA:s anseende enormt.

I en intervju i DN häromveckan berättade Trita Parsi att han kände sig nervös inför att återvända till Gottsunda, för att det var så länge sedan han växte upp här och för att mycket såg annorlunda ut här då.

När jag påminner om det skrattar han stort.

– Det var ju inte meningen att jag skulle citeras på det. Men absolut, jag blir mer nervös av att möta ungdomar. De är förmodligen lite mer kritiska och kan kanske vara svårare att få kontakt med.

Trita Parsi kallas iväg mot scenen för att riggas med mikrofon. Intresset har varit stort bland eleverna för att träffa honom. På Gottsundaskolan var man tvungen att lotta vilka som skulle få gå på föreläsningen.

– Det är ganska sjukt att någon härifrån blivit något så stort. Han verkar vara en jättebra förebild, säger Nathalie Amaya som går i åttan på Gottsundaskolan och som precis ska ta en plats.

Uppe på scenen får Trita Parsi snart svara på en mängd insatta frågor från eleverna, alltifrån vad han drömde om att bli när han var barn till hur Barack Obama är som person till hur det kan bli fred i Mellanöstern.

Och han avslöjar bland mycket annat att Barack Obama är en otroligt klipsk person – men inte lika varm som hans image säger. Medan Hillary Clinton däremot inte alls är så kylig som sitt rykte, utan en väldigt varm person.

När Trita Parsi berättar om den mardröm som Trumps presidentskap inneburit för de papperslösa blir det väldigt tyst. "Poliser dyker upp på busshållplatser och plockar upp människor. Barnen är livrädda, de vet inte om deras föräldrar kommer att vara kvar när de kommer hem. Syskon som inte är födda i USA kan utvisas, medan andra syskon får stanna kvar. Det här sker i USA. I dag."

Men på frågan hur amerikansk politik ser ut om tio år ser han ändå ljusglimtar; "Jag tror att det som hänt med Trump är att man återupptäcker de grundläggande demokratiska värderingarna. Att man inte kan ta dem för givna."

Var Trita Parsi verkligen nervös lyckades han dölja det bra.

– Men nog fanns det anledning att vara nervös? Vilka fantastiska och svåra frågor eleverna ställde, jag är oerhört imponerad av deras kunskap, säger han strax innan han ska sätta sig i en taxi på väg mot nästa punkt på schemat.

I tv-klippet kan du se när Trita Parsi träffade högstadieelever i Gottsunda.

Iranexpert och politisk rådgivare

Namn: Trita Parsi.

Född: 1974 i Iran. Flyttade som 4-åring till Gottsunda.

Bor: Strax utanför Washington i USA.

Familj: Fru och tre barn.

Utbildning: Magisterexamen i internationella relationer vid Uppsala universitet, magisterexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, doktorsexamen i internationella relationer vid Johns Hopkins University i USA.

Gör: Iran-experter och grundare av iransk-amerikanska rådet Niac. Politisk rådgivare. Har skrivit flera böcker om internationella relationer och arbetat i FN:s generalförsamling med mänskliga rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om