Han stod pall när miljoner träd rasade omkring honom

Landshövding Göran Enander är en av pandemins centrala gestalter i Uppsala. Genom åren har han blivit ett proffs på att navigera genom kriser på stora myndigheter. 2004-2005 bytte katastroferna av varandra.

Göran Enander räknar på fingrarna när han går igenom sitt tidigare yrkesliv.

Göran Enander räknar på fingrarna när han går igenom sitt tidigare yrkesliv.

Foto: Bilbo Göransson

Uppsala2021-02-21 09:00

Länsstyrelsen i Uppsala har nyligen fått ännu mer att göra i och med de nya coronalagarna. Landshövdingen Göran Enander har 200 anställda till sitt förfogande, och spelar en central roll i pandemibekämpningen i länet.

– Jag har haft två möten om corona bara i dag. Ett med näringslivsrådet och ett med civilsamhället. På fredag ska vi ha möte med statsministern igen, säger Göran Enander.

Han är van vid att ha gäster och har haft både kungar och diplomater på besök. Nu bjuder han på kaffe och handsprit under kristallkronorna i taket, tio meter upp.

undefined
I mars i år har Göran Enander varit chef i 40 år.

Landshövding är det enda yrket där man har en tilldelad permanent bostad. Men Göran Enander klagar inte. Med uppdraget som landshövding kommer en tjusig paradvåning på Uppsala slott.

– Det krävs inget tvång. Jag har en bostad som nog många skulle vilja ha. Det är ett bra läge med vacker utsikt mitt i stan. Men det kan bli stökigt på borggården vissa kvällar, säger Göran Enander.

Han och makan Monica flyttade in 2016, när dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi hörde av sig och erbjöd honom jobbet.

– Man får ett telefonsamtal och så har man ett dygns betänketid. Men det var inget svårt beslut. Uppsala är ett otroligt spännande län med mycket forskning och befolkningsökning i alla kommuner, säger Göran Enander.

Han är det fjärde barnet av fem i syskonskaran som växte upp på en liten gård i Västergötland. I år fyller han 66 år. Att vara mellanbarn kopplas ofta ihop med att vara diplomatisk och samarbetsvillig. Det är egenskaper som kommer väl till pass som landshövding. 

– Men jag är nog ganska otålig av mig. I krislägen ska vi inte prata för mycket, jag vill ha information om vem som gör vad och sedan sätta igång, säger han.

undefined
Göran Enander är fjärde barnet i en syskonskara av fem som växte upp på en liten gård i Västergötland.

Det är ingen liten uppgift att få tunga aktörer att dra åt samma håll. Men där sitter Göran Enander inne på erfarenhet.

Coronapandemin är bara den senaste i en rad kriser som han navigerat genom åt stora organisationer. I mars i år har han arbetat som chef i myndighetssverige i 40 år. Han började som miljöchef i Ulricehamn, på en enhet med sex medarbetare. Då visste han inte att han många år senare nästan skulle stå mitt i stormens öga 2019, när Alfrida pinade Uppland. Eller när skogsbränderna härjade under sommaren 2018. Men vid det laget var han redan luttrad.

– Då ska jag ta dig tillbaka till när jag verkligen prövades. Jag var generaldirektör på Skogsstyrelsen under orkanen Gudrun.

Då prövades Göran Enanders krisberedskap. I årsskiftet 2004-2005 bytte katastroferna av varandra. Det började med en personlig tragedi.

– Min pappa avled dagen före julafton, så det var allmänt tungt. Han dog plötsligt och oväntat. Det var inte så att de ringde och sa att nu är det nära. De ringde och sa att nu är det slut, säger han.

– Vi syskon som var hemma i Sverige åkte in till sjukhuset. Jag tänkte på min mamma mycket, det viktigaste var att ta hand om henne.

Bara dagar efteråt dränkte tsunamikatastrofen Sydostasien. På annandag jul sköljde flodvågen bort 240 000 liv. 542 var svenskar. På trettondagen den femte januari 2005 hölls tre tysta minuter för de omkomna.

– Vi hade precis begravt min pappa så för mig flöt allting ihop. De tre tysta minutrarna var för mig både för min pappa och för hela samhället, på samma gång. Sorgen i samhället och min egen sorg flöt liksom ihop, säger Göran Enander.

undefined
Katastroferna avlöste varandra 2004-2005, berättar Enander.

Han var och hälsade på sin mamma som bodde i Ulricehamns kommun i Västra Götaland och kände hur det blåste upp till storm på lördagen. Några timmar senare lamslog orkanen Gudrun stora delar av Sverige.

Det blåste 42 meter i sekunden som mest. Göran Enander hamnade i strålkastarljuset direkt, eftersom han var generaldirektör för Skogsstyrelsen. 250 miljoner träd föll och hundratusentals svenska familjer blev strömlösa efter orkanen Gudruns ödeläggelse.

– Stormen varade mellan lördagen och söndagen, och det var så mycket strömavbrott att det nog först på måndagen stod klart omfattningen av lidandet, säger Göran Enander.

Orkanen pågick i tio timmar och tog sju liv. Fler dog under efterarbetet.

– Det var en otrolig press politiskt på myndigheten. Jag hann inte sörja så mycket privat, säger Göran Enander.

Men han visade sig vara någon att hålla i när det stormar, bokstavligen.

– Jag kanske verkar lugn från början, men jag arbetar snarare fram ett lugn. Visst kan man lägga sig på golvet och banka och säga att något är förjävligt, men jag tänker sällan så. Jag tänker mer på om jag behöver informera mig, vilka aktörer behöver jag ta kontakt med, vad kan jag göra i min roll, säger Göran Enander.

Han lärde sig mycket om kriskommunikation den vintern.

– Vi gjorde mycket bra, men annat som vi kunde gjort bättre. Och det jag predikar sedan de dagarna är att det finns ett enormt behov av information under en kris och det underskattas alltid, säger Göran Enander.

undefined
"Jag vill att aktörerna ska mötas", säger Göran Enander.

Att flera av hans chefsuppdrag haft med naturvård att göra är ingen slump. Sedan barnsben har han varit intresserad av natur och fågelskådning. Får han tid med en liten paus mellan mötena tar han gärna en tur i slottsparken. Men för att verkligen koppla av vill han ut i skog och mark.

– Jag vill ut och känna, lyssna och lukta, säger Göran Enander.

Han har en skogsfastighet i Dalsland på sexton hektar där han på ledigheterna sliter upp barrträd ur lövskogen – med nävarna.

– Det blir inte vila direkt, men jag är ganska fysisk och jag finner det otroligt avkopplande. Jag använder mig av handkraft och handredskap, men försöker undvika motorredskap så mycket som möjligt. Jag ser det som min insats i den biologiska mångfalden, säger Göran Enander.

undefined
En god bok kan vara avkopplande, säger Göran Enander.

Men det blir inte så mycket tid över för avkoppling för landshövdingen. På Länsstyrelsen fyller pandemistaben snart ett år. 

– Alla besök tog tvärstopp och arbetsdagarna blev längre. Jag börjar tidigare och slutar senare, säger Göran Enander.

Han såg fram emot en lite längre ledighet över julhelgen då han åkte till stugan i Dalsland. Men inte heller över julhelgerna kunde han koppla bort den ständigt närvarande pandemin. Det blev möten på zoom, samtal och mejl som skulle fram och tillbaka. Så har det varit sedan månadsskiftet februari-mars i fjol då coronastaben upprättades på länsstyrelsen.

– Men det är inte för alltid. Vi kommer att vinna mot viruset, säger Göran Enander.                       

Göran Enander

Född: Gällstad, Västergötland.

Bor: På Uppsala slott. Lägenhet i Stockholm, hus i Kvikkjokk och i Dalsland.

Familj: Sambo Monika Sarstad, barnen Anna och Gustav, barnbarnen Alva och Harry.

Intressen: Löpning, skidåkning och att vistas i naturen.

Sämsta egenskaper: Ganska otålig.

Senaste film: Irishman. 

Ser på TV: Nyheter samt svag för norska naturprogram.

Lyssnar : Jan Johansson, Bach, svenska visor, vindens sus och fågelsång.

Äter gärna: Renkött eller fjällröding!

Gör dig arg: Bristande civilkurage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!