– Det var ett väldigt välförtjänt pris. Deras forskning ledde fram till att man både kunde diagnostisera och bota nästan alla i det som tidigare varit en obotlig sjukdom. Tidigare var det en livslång behandling, ungefär som för hiv, säger Anders Bergqvist.
Det var när Anders Bergqvist gjorde sin postdok vid Washingtonuniversitetet i St Louis som han fick jobba tillsammans med Charles Rice, som var hans handledare.
Charles Rice arbetade intensivt med att klona hepatit-C-viruset, vilket var grunden i det som han nu belönas för med nobelpriset. På den tiden hade man inte tillgång till pcr-tester, som man använder i dag, utan man var tvungen att rena fram viruset med avancerade metoder.
– Det var strax efter att jag lämnat St Louis som de lyckades klona hela viruset. Därefter satte de i gång med modellsystemet som ledde fram till att man kunde utveckla läkemedel mot hepatit-C, säger Anders Bergqvist.
Han beskriver Charles Rice som en hängiven men chosefri forskare.
– Han gick omkring i jeans och gymnastikskor. Vi brukade spela basket och ha grillkvällar tillsammans, säger Anders Bergqvist.
Har du gratulerat honom personligen?
– Nej, det har jag inte hunnit med än. Men jag ska göra det. Vi har fortfarande lite sporadisk kontakt.
Själv har Anders Bergqvist också drivit forskningsprojekt kring hepatit-C, men jobbar nu med klinisk mikrobiologi på Akademiska sjukhuset.